Meldplicht voor fabrikanten medische hulpmiddelen ‘is niet haalbaar’

Meldplicht voor fabrikanten medische hulpmiddelen ‘is niet haalbaar’ Door: FHI

De wens van een aantal ziekenhuiskoepels dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) aan fabrikanten van medische hulpmiddelen een meldplicht oplegt, is onhaalbaar. Dat zegt Luc Knaven, directeur FHI Medische Technologie, in NRC.

Volgens Knaven is het voor de fabrikanten van medische hulpmiddelen vaak ook niet duidelijk hoe lang een product kunnen blijven leveren. Het grootste knelpunt ligt volgens Knaven bij de Europese keuringsinstanties die de hulpmiddelen moeten certificeren. Hij pleit voor meer keuringsinstanties die certificaten mogen uitdelen. Momenteel mogen slechts negen van de 55 instanties dit doen.

Knaven reageert op een mogelijk dreigend tekort aan duizenden medische hulpmiddelen. Dat tekort zou worden veroorzaakt doordat tal van medische producten vanaf 26 mei aan strengere Europese regels moeten voldoen, terwijl de huidige keuringscapaciteit onvoldoende zou zijn. Daarmee dreigt het certificeringsproces vast te lopen.

Ad Melkert stelde onlangs dat minister Bruins moet ingrijpen, omdat patiënten de dupe dreigen te worden. Zo zouden sommige fabrikanten producten van de markt halen omdat zij de keuringen te duur vinden. De minister is echter huiverig om een meldplicht in te voeren, mede om het feit dat de markt voor medische hulpmiddelen enorm divers is met honderdduizenden verschillende producten.

Lees het gehele artikel bij NRC.