Schippers keert niet terug in nieuw kabinet


Demissionair VWS-minister Edith Schippers (VVD) keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. ‘Ik vind het zelf ook een bijzondere dag, want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet.’

Schippers stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver opengelaten. Ze werd donderdag door VVD-lijsttrekker Mark Rutte voorgedragen als verkenner, aangezien de VVD als grootste partij het voortouw in de formatie heeft. Omdat Schippers niet in het volgend kabinet terugkeert, zit ze naar eigen zeggen ‘in een heel mooie positie’ om onderzoek te doen naar de nieuw te vormen regering.

Van 2003 tot 2010 was zij lid van de Tweede Kamer, van 2006 tot 2010 vicefractievoorzitter, en trad daarna in 2010 als minister aan. Als VWS-minister heeft ze de stijging van de zorgkosten onder controle weten te krijgen. Hierover maakte ze in 2014 afspraken met de sector. Schippers liet in de campagne merken fel tegenstander te zijn van het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

In 2010 onderhandelde ze samen met Rutte over de vorming het kabinet-Rutte I. Dat waren moeizame onderhandelingen, maar uiteindelijk kwam er een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie kwam na achttien maanden ten val.

bron: medisch contact uitgave 20 maart 2017