Testrobot 'The Beast' verwerkt twintigduizend coronatests per dag

Testrobot 'The Beast' verwerkt twintigduizend coronatests per dag Door: FHI federatie van technologiebranches

Deze week is de STRIP-1 testrobot, bijnaam ‘The Beast’, onthuld. De robot, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab, kan per dag twintigduizend pcr-coronatests verwerken. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.

De robot is een Nederlandse vinding, maar gebouwd in Zwitersland. De STRIP-1 staat opgesteld in het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven en is gefinancierd door de Rijksoverheid. Volgens het ministerie is de testrobot ook inzetbaar bij eventuele toekomstige pandemieën.

(Lees verder na de video)

Traditioneel kent Nederland weliswaar hoogwaardige maar ook kleinschalige test- en analysefaciliteiten. Bij grote virusuitbraken zoals de coronapandemie is het echter noodzakelijk om snel hoge volumes aan testsamples te kunnen verwerken. De STRIP-1 moet daar voor zorgen.

Naast de hoge doorvoelsnelheid levert de nieuwe testrobot ook een kostenvoordeel op: de kosten per test liggen aanzienlijk lager volgens de makers. Inmiddels is er ook vanuit het buitenland interesse getoond in de STRIP-1.

Na een tijdje proefdraaien worden momenteel validatie-runs uitgevoerd op het systeem. Vanaf naar verwachting medio februari kan de robot op vol vermogen coronatests gaan verwerken. Als alles goed blijft werken, overweegt de Rijksoverheid meer testrobots als de STRIP-1 aan te schaffen zodat de testcapaciteit veel sneller is op te schalen.