Bluetooth-mesh-netwerk voor intelligente verlichting

Bluetooth-mesh-netwerk voor intelligente verlichting Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerken om de belasting te verdelen. Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een Bluetooth-mesh-netwerk. Zo hebben deze systemen vaak een ingebouwde bescherming tegen cybercriminaliteit, kunnen ze zelf voorrang geven aan apparaten die meer bandbreedte nodig hebben, ondersteunen ze smarthome-platformen en kun je bepaalde filters instellen, zodat je kinderen veilig kunnen internetten.

Mesh-netwerken zijn een ideale oplossing voor plekken waar geen netwerkkabel ligt of waar het draadloze signaal niet beschikbaar is. Hoe meer zenders je toevoegt aan het netwerk, hoe groter en sneller het netwerk wordt. In een mesh-netwerk is een node verbonden met minimaal twee andere nodes. Een mesh-netwerk opzetten gaat dus razendsnel en werkt altijd optimaal. Als een zender uitvalt, neemt de andere satelliet deze netwerktaken over. Zo houd je altijd het beste signaal, waar je ook in het netwerk bent. Je hebt geen last van het verlies van snelheid of bereik. Ook al heb je meerdere nodes, je realiseert één mesh-netwerk. Dat netwerk is beschikbaar over het hele oppervlakte. Je hoeft dus op je smartphone niet te switchen van netwerk (SSID) als je naar een buiten loopt, het systeem weet met welke node je dan het beste verbinding kunt maken voor het beste signaal. Dat verwisselen van node gaat naadloos en daar merk je dus zelf niks van, terwijl je wel het beste signaal houdt. Behalve dat je met Bluetooth mesh vanaf bijna elke afstand je apparaten kunt bedienen, is een bijkomend voordeel dat het systeem weinig energie kost. Dit komt omdat mesh-apparaten niet het hele signaal doorsturen.

Francois Mirand van Future Electronics gaat in zijn lezing in op het draadloos activeren van intelligente lichtregeling en de toegevoegde waarde van Bluetooth-mesh hierbij.

Wilt u het gehele programma zien? Via deze link kunt u zich kosteloos registreren voor een bezoek aan de LED conference.