De toekomst van datacenters en de inzet van AI

De toekomst van datacenters en de inzet van AI Door: FHI

De wereld van techniek verandert in een razend tempo. Eén ding staat vast: gebouwen worden steeds slimmer en zijn meer en meer in staat om volledig autonoom te functioneren én te reageren op de specifieke behoeften van de gebruikers. Op de dag van vandaag wordt het voor datacenters daarom nóg belangrijker om toekomstgericht te werk te gaan.

Datacenters zijn er in veel verschillende vormen en toepassingen, afhankelijk van de gebruikersbehoefte. Keuzes over housing, power, koeling, beveiliging en connectiviteit moeten dan ook worden geformuleerd voordat de omgeving wordt gebouwd. Forehand adviseert bij de keuze van de inrichting door al deze facetten mee te nemen bij het bepalen van het aantal en type racks en vooral de installatiewijze en keuze van de infrastructuur. Afhankelijk van het gebruik worden de verschillende installatiemogelijkheden besproken waarbij budget en toekomstvastheid onderdeel zijn van het advies. Een toekomstige keuze voor 400Gbp/s mag immers niet worden geremd door een beperking in uw netwerk-topologie.

Dan is er nog de inzet van kunstmatige intelligentie om een datacenter efficiënter te maken. Hoe kan kunstmatige intelligentie een rol spelen bij het optimaal inrichten van een modern datacenter. Martin Matse van Perf-iT stelt dat AI een belangrijke tool kan zijn om Data Center Infrastructure Management (DCIM) uit te voeren. Tijdens het IT Infra event duikt Matse dieper in de voordelen van het toepassen van kunstmatige intelligentie. Tenslotte is AI een technologie die zich snel ontwikkelt en steeds meer toepassingen kent,. Daarom kan dit een nuttige tool zijn om de beschikbaarheid en efficiëntie van een rekencentrum te verbeteren.

Benieuwd naar het hele programma? Klik hier. Of kies direct voor een bezoek en klik HIER om te registreren.