Efficiënter glyfosaat detecteren in (drink)water

Efficiënter glyfosaat detecteren in (drink)water Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het detecteren van ionogene en in water oplosbare pesticides, zoals glyfosaat, in (drink)water en voedsel is met de traditionele methode relatief lastig en omslachtig. Wim Broer van NofaLab heeft een efficiëntere methode gevonden waarmee bovendien meer soorten pesticides zijn te vinden.

Pesticides als glyfosaat, onder andere toegepast in Monsanto’s bestrijdingsmiddel Roundup, zijn omstreden. Er is nog geen eenduidig onderzoek dat bewijst dat glyfosaten carcinogeen is, maar de vraag naar detectie van deze pesticide en andere groeit. Bovendien is er vrees dat deze middelen een nadelige invloed hebben op de natuurlijke plantenpopulatie.

Wim Broer van Nofalab stelt dat de huidige HPLC- en HILIC-methoden, waarbij extractie en chromatografie in laboratoria wordt toegepast, relatief omslachtig, arbeidsintensief en duur zijn. Bovendien worden bepaalde pesticides, zoals glufosinaat, chloraat, fosetyl, ethephone, chloraat, bromide en maleïnezuuranhydride en hun metabolieten, pas gedetecteerd na het toepassen van vier of meer methoden.

Snelle detectie

De NofaLab-onderzoeker heeft een andere methodiek ontwikkeld. Daarvoor past het bedrijf een liquid chromatography-kolom toe in een method-switching reverse phase-systeem. Broer: “Ik heb een robuuste, stabiele chromatografische analyse ontwikkeld in combinatie met een gevoelige massaspectrometer. Deze methode is sneller dan de oude en kan ook in totaal elf verbindingen detecteren.”

Naast detectie van ionogene pesticides in voedingsmiddelen is de methode met enkele kleine aanpassingen aan het meetproces ook toe te passen op metingen in drinkwater. Bovendien claimt Broer dat zijn meetmethode goedkoper is uit te voeren dan de bestaande tests.

Details over de nieuwe methode, die QUPPE is gedoopt, zal door Broer tijdens de WoTS nader worden toegelicht. U kunt de lezing, onderdeel van het Trending Topics in Food & Beverage-seminar, op donderdag 4 oktober bezoeken in de Jaarbeurs Utrecht. De toegang tot WoTS 2018 is na registratie gratis.