ESD vloeistofdichte vloeren in de praktijk

ESD vloeistofdichte vloeren in de praktijk Door: FHI federatie van technologiebranches

Door middel van wrijving over de vloer kan er een elektrostatische lading ontstaan in de vloerbedekking, waardoor de vloer zich elektrostatisch op kan laden. Dit wordt veroorzaakt door alledaagse bewegingen zoals lopen of het verrijden van kantoormeubilair. Personen kunnen na verloop van tijd ook elektrostatisch opgeladen worden door contact met de toplaag van de verhoogde vloer. Dit kan leiden tot ontlading met vonkvorming als gevolg.

Het is daarom van belang om bij het ontwerp van een montagevloer rekening te houden met het elektrostatische gedrag van de vloerbedekking en computervloer. Hierbij dient men onderscheid te maken tussen het antistatische gedrag (het voorkomen van de elektrostatische oplading) en het elektrongeleidend gedrag (het afvoeren van de elektrostatische lading). ESD geleidende vloeren voorkomen elektrostatische spanningsopbouw en ongecontroleerde elektrostatische ontladingen die schade kunnen veroorzaken aan componenten. Zelfs geringe elektrostatische ontladingen die niet waarneembaar zijn voor de mens, kunnen (latente) schade veroorzaken.

René Mijling van MIJtech toont in zijn lezing drie projecten uit de industrie met spanningen ten gevolge van traffic tot wel 9 KV. Dit zijn een vloeistofdichte vloer in een acculaadruimte in een melkpoederfabriek, een vloeistofdichte vloer in een rubber magazijn en een nieuwe ultramatte ESD vloer van 3000 m2 voor traffic met AGV voertuigen in een melkpoederfabriek. Een lezing met duidelijke praktijkvoorbeelden die veel informatie geven.

Het hele programma vindt u hier. Wilt u bijgepraat worden over de diverse zake rondom EMC en ESD? Klik dan hier voor een kosteloos bezoek.