FHI Tech Stories: Elektronenmicroscopie

FHI Tech Stories: Elektronenmicroscopie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het covid-vaccin, zonnecellen en asbestvezels; de eindeloze toepassingen van de elektronenmicroscoop. Voor FHI Tech Stories spreken we met Arnold Kruize van FHI-lid bedrijf JEOL Benelux.

Arnold Kruize is Sales en Marketing manager voor JEOL Benelux. JEOL Benelux is een Japans bedrijf van wetenschappelijke apparatuur. De E en O in de naam JEOL staan voor Electron en Optics:  het hart van het bedrijf. Driekwart van de bedrijfsactiviteiten liggen bij de elektronenmicroscopen. Daarnaast is JEOL Benelux onder andere actief in NMR, Massaspectrometers, medical equipment en recentelijk is de eerste 3D printer op basis van elektronenbundels geïntroduceerd.

De markt van specialistische wetenschappelijke apparatuur is een markt van de lange adem. De ontwikkeling is een proces van jaren en ook de verkoop is een proces waar jaren overheen kunnen gaan. Het is een kleine wereld. Iedereen kent elkaar. Een bijkomend voordeel is dat over het algemeen de werknemers van JEOL Benelux “tot aan het pensioen bij JEOL Benelux blijven werken.”

Een van de hedendaagse ontwikkelingen die Arnold opvalt is dat men in de zoektocht naar informatie de eerste stap online is. Helaas blijkt dan toch vaak achteraf dat deze informatie onvolledig, niet up-to-date, of ronduit incorrect is. Op technisch vlak is nu een van de ontwikkelingen tijdswinst; de work-flow wordt door integratie- en automatisatiestappen versneld, waardoor de “time to answer” wordt verkort.

De grootste ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar is de directe detectie camera’s in grote transmissie microscopen. Hiermee kun je met extreem lage elektron doses toch nog een goed beeld krijgen voor de cryo transmissie elektronenmicroscopie. “Dit heeft een revolutie veroorzaakt. En uiteindelijk is hier in 2017 de Nobelprijs voor uitgereikt.” Dankzij deze techniek zijn we nu in staat om veel meer details, veel meer resolutie, uit eiwit structuren te halen. Dankzij deze techniek kunnen we nu beter begrijpen wat er gebeurt op moleculair niveau in de biologie. Dit was bijvoorbeeld cruciaal in de ontwikkeling van het covid-vaccin. Deze techniek heeft hiernaast nog tal van andere toepassingen in onder andere de materiaalkunde, en in de fundamentele natuur- en scheikunde. Als voorbeeld geeft Arnold Kruize de ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen. Wat gebeurt er met het materiaal onder invloed van licht? Dit is een stap die 10 jaar geleden onmogelijk was. Een andere toepassing waar nu veel onderzoek naar gedaan wordt is batterijen. De ontwikkeling van detectoren die Lithium kunnen detecteren maken fundamentele en praktische toepassingen mogelijk waar we een paar jaar geleden alleen nog maar van konden dromen.

Voor de komende 10 jaar verwacht Arnold meer experimentele setups. Het live kunnen volgen van een proces. Hiernaast verwacht hij ontwikkelingen in het combineren van bestaande toepassingen. De verschillende bestaande analytische technieken met elkaar combineren. Een massaspectrometer combineren met een elektronenmicroscoop.

Op dit moment gaat de ontwikkeling op het gebied van het vergemakkelijken van de bediening van een apparaat heel snel. Maar, voegt Arnold Kruize hier aan toe, we zitten nog steeds vast aan de operator voor de interpretatie. Hij vraagt zich hardop af of we hier een rol kunnen geven aan AI. Als voorbeeld noemt hij het identificeren van asbestvezels. Vooralsnog is het identificeren van asbestvezels voornamelijk afhankelijk van de operator. Dit zou in de toekomst door een AI kunnen worden overgenomen.

JEOL Benelux is een vaste deelnemer aan de WoTS en ze doen dit jaar mee met LabNL. Ten eerste om bestaande en nieuwe contacten op te doen en te onderhouden. Ten tweede om “aanwezig te zijn”. Je te laten zien aan de wereld en aan de bezoekers.

Als kleine toegift heeft Arnold een suggestie: Heel graag zou hij een cursus aanbestedingsrecht willen volgen bij FHI. Bij deze heb ik zijn suggestie doorgegeven en kijken wij uit naar een succesvolle beurs LabNL 2023. Meld je gratis aan voor een beursbezoek via deze link