Intelligente automatisering voor duurzaam erfgoedbehoud (musea)
Op basis van een promotieonderzoek aan de TU Eindhoven is een intelligente automatiseringsoplossing ontwikkeld voor de automatisering van de klimaatbeheersing in erfgoedinstellingen (musea, archieven). Rick Kramer en Edgar Neuhaus sloegen eind 2019 de handen ineen om met Kuijpers het algoritme te vertalen naar een praktisch toepasbaar product. In de presentatie van Dyseco wordt toegelicht hoe de oplossing voor aanzienlijke energiebesparing zorgt en het behoud van de objecten én de gebouwschil verbetert.
De achtergrond van deze ontwikkeling wordt beschreven in een artikel op de site van Kuijpers. De basis ligt in het promotieonderzoek van Rick Kramer in 2017. Vooral de vocht- en temperatuurbeheersing zijn cruciaal en die probeerde hij in het verloop van een jaar te voorspellen. Aangezien bezoekersstromen, verlichting en de bouwfysische constructie ook invloed hebben, zullen installaties continu fluctuaties moeten corrigeren, wat leidt tot een hoge energievraag, storingen en vochtschade.
Rick ontwikkelde een geavanceerd algoritme dat niet draait om vooraf bepaalde setpoints, maar om zelf-adaptieve dynamische klimaatbeheersing. Gedurende meerdere jaren toetste hij het concept bij de Hermitage Amsterdam. De dynamische regeling bleek zelfs in de meest strikte ASHRAE-klimaatklasse (American Society for Heating, Refrigerating and Airconditioning Engineers – red.) de energievraag met 50 procent te reduceren, zonder dat dit ten koste ging van collectiebehoud of bezoekerscomfort.
Samen met Kuijpers is het algoritme vertaald naar een praktisch toepasbaar product. Kuijpers’ softwarespecialist Marco Warnaar realiseerde daarvoor concrete software en een bedien-interface voor collectiebeheerders. Door de samenwerking is een universele module voor nieuwe en bestaande gebouwbeheersystemen in erfgoedinstellingen mogelijk gemaakt. Door Edgar Neuhaus worden de kansen van de intelligente automatisering besproken.
In de presentatie van Professor Keyson van de TU Delft wordt ingegaan op slimme interfaces. Deze presentatie gaat in op een gebruikersgerichte benadering voor het ontwerpen van gepersonaliseerde interfaces en feedback. Binnen het programma van Brains 4 Buildings is er een apart werkpakket voor gebruikersinterfaces, om een energiezuinig en gezond binnenmilieu te garanderen. Het is daarbij het doel om via de interfaces gebouwen slim te besturen, energie-efficiëntie aan te moedigen en flexibiliteit in het gebouw te creëren.
Meld u hier kosteloos aan voor een bezoek aan Bits, Bricks & Behaviour 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.