Intelligente controle strategieën voor energie flexibiliteit

Intelligente controle strategieën voor energie flexibiliteit Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Neil York Smith van de TU Delft zal in zijn presentatie ingaan op de toenemende variaties in zowel de energie vraag als het energie aanbod. Door de huidige ontwikkelingen zijn er intelligente controle strategieën nodig, ondersteund door sociaal-technische algoritmen. Zijn onderzoek heeft tot doel mensen te helpen bij het nemen van beslissingen in complexe sociaal-technische situaties. Met agent-gebaseerde modellering, op beperkingen gebaseerde planning, machine learning, data-analyse en sociale simulatie worden diverse technieken gecombineerd om complexe toepassingen mogelijk te maken.

Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop het energiesysteem werkt. Naarmate het energiesysteem meer en meer afhankelijk is van hernieuwbare energiebronnen en het energieverbruik steeds meer elektrisch is, wordt het elektriciteitssysteem meer gedecentraliseerd en interactiever. Modelleren kan die complexe situatie beter controleren.

Indien u interesse heeft in agent-gebaseerde modellering, kan deze lezing dus al interessant zijn. Het is een rekenmodel waarin het effect van de actie en de interactie van afzonderlijke onderdelen op het systeem als geheel wordt bestudeerd. Het modelleren gebeurt meestal aan de hand van computersimulaties en agenten. In het model wordt het gelijktijdig werken van verschillende agenten gesimuleerd, met als doel het reconstrueren en voorspellen van complexe verschijnselen. Zo wordt geschakeld van het microniveau naar het macroniveau.

De samenwerking op The Green Village van TU Delft wordt door Joep van de Weijden aangehaald. Een duurzame toekomst vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe bruikbare methoden en technieken. Op The Green Village onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. The Green Village is een regelluw “openlucht-laboratorium” met een focus op de gebouwde omgeving waar getest kan worden op wijk-, straat- en gebouwniveau.

 

Meld u hier kosteloos aan voor een bezoek aan Bits, Bricks & Behaviour 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.