Kabinet investeert miljoenen in techbedrijf Smart Photonics

Kabinet investeert miljoenen in techbedrijf Smart Photonics Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Nederlandse staat heeft besloten om twintig miljoen euro te investeren in het Eindhovense bedrijf Smart Photonics. Zij produceren fotonische chips en konden geen externe investeerder vinden om de huidige productiecapaciteit uit te breiden. Hierdoor dreigde er een buitenlandse overname. Het ministerie van Economische Zaken is daarom nu in de bres gesprongen omdat deze nieuwe industrietak en het bedrijf zelf van strategische belang voor Nederland zijn.  
 
Smart Photonics is een hightechbedrijf dat chips produceert voor de fotonica-industrie. Zij maken een specifiek soort complexe chips voor de wereldmarkt. Het gaat om een vooralsnog relatief kleine industrie waarbinnen dit bedrijf koploper in is. Halfgeleiders op basis va fotonica komen wereldwijd snel op, omdat dergelijke chips energiezuiniger zijn, meer informatie kunnen verwerken en minder storingsgevoelig dan traditionele chips op basis van elektrische schakelingen. 

Dankzij deze technologie dreigde er een buitenlandse overname van Smart PhotonicsEen buitenlandse overname zou het einde kunnen betekenen aan deze veelbelovende industrie in Nederland. 
 
Daarom is dit Eindhovense bedrijf door de Nederlandse staat aangemerkt als een centrale spin in een ecosysteem van bedrijven die toepassingen voor fotonicachips ontwikkelen en dit type technologie breder toepasbaar wil maken. 
 
De steun aan Smart Photonics past in een bredere lijn waarin strategisch investeren steeds meer tot overheidstaak wordt verheven. Een lijn waar FHI zich in kan vinden en die er onder andere toe heeft gezorgd dat scheepbouwer IHC en luchtvaartmaatschappij KLM worden gesteund. De overheid voert een steeds actievere industriepolitiek.