Kabinet schrijft wedstrijd uit voor klimaatmiljoenen

Kabinet schrijft wedstrijd uit voor klimaatmiljoenen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu) trekt in totaal 80 miljoen euro uit om de beste klimaatideeën met spoed uit te voeren. Flinke stappen in de verduurzaming van Nederland zijn relatief eenvoudig en snel te zetten door beschikbare technologieën van technische bedrijven op een slimme, doelmatige wijze in te zetten.

De regeling maakt werk van afspraken uit het regeerakkoord om ook in de zorgsector energiebesparingen en gebruik van duurzame energie te stimuleren. De komende jaren werkt het ministerie van VWS samen met de sector aan het verminderen van de CO2-uitstoot, circulair inkopen, het verminderen van medicijnresten in water en een gezondheidsbevorderende omgeving. Hiervoor is oud-zorgbestuurder Cathy van Beek aangesteld als kwartiermaker.

Oproep om projecten aan te dragen

We vragen u of u ons kunt voorzien van concrete inspirerende voorbeelden van technologieën die u levert, waarmee via energiebesparende maatregelen en efficiency CO2-reducties zijn te behalen. Het gaat ook zeker om voorbeelden van direct toepasbare oplossingen en reeds bestaande technieken, die niet of nog niet worden toegepast, maar wel direct toepasbaar zijn.

Leden van FHI beschikken (reeds) over tal van manieren om met relatief eenvoudige maatregelen en bestaande technische producten en diensten snel slagen te maken in de energietransitie. We vinden het daarom van groot belang dat de politiek meer expertise opdoet met de technologiebedrijven.

De lijst van ideeën die zorgt voor verduurzaming in ons land willen we overhandigen aan de staatssecretaris en dient als aanjager voor een bredere discussie over het ontwikkelen en handhaven van wet- en regelgeving of het oormerken van budgetten, zodat er concrete verbeteringen plaatsvinden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kent FHI al goed. De D66-politica heeft twee jaar geleden tijdens een werkbezoek bij twee FHI-lidbedrijven, al een goed beeld gekregen hoe technologie kan helpen duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken.

We zien uw ideeën en voorbeelden graag tegemoet.

U kunt uw idee mailen naar marina@fhi.nl. Zo mogelijk in maximaal 1 A4tje en voorzien van een onderbouwing welke duurzaamheidswinst er concreet te behalen valt.

N.B.: los van dit project om FHI-lidbedrijven onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen met technologieën waarmee via energiebesparende maatregelen en efficiency CO2-reducties zijn te behalen, kunnen FHI-leden natuurlijk ook zelf een subsidie aanvragen via de RVO-website.