Augmented reality, big data, machine vision, 3D-printing en IoT: deze en andere relatief nieuwe en potentieel disruptieve technologieën krijgen steeds meer voet aan de grond in de industrie. Dit beeld kwam duidelijk naar voren tijdens het lezingenprogramma op het Machinebouw Event 2018 in Congrescentrum 1931.

Door: Dimitri Reijerman

De aftrap was voor Giel Bakker van de Moba Group. Hij gaf inzicht in de mogelijkheden van robotica, in dit geval het verwerken en verpakken van eieren. Moba maakt inmiddels een van de meest geavanceerde verwerkingslijnen in de eierindustrie. Ook gaf Bakker inzicht in de (on)mogelijkheden van big data voor machinebouwers.

Gerbert Smits van de start-up 10XL sprak als tweede plenaire spreker van de dag over 3D-printing in combinatie met een freesmachine. Smits, die eerder met FHI sprak, legde uit hoe het freesproces in combinatie met een geavanceerde 3D-printer het kosteneffectief creëren van grote objecten mogelijk maakt. In zijn ogen vormen dergelijke hybride printers de toekomst, ook in serieproductie.

Geld besparen met augmented reality

Augmented reality maakt ook zijn opwachting in de machinebouw. Jan Dirk Visser van VMI vertelde aan zijn toehoorders hoe deze technologie benut kan worden voor service- en maintenancedoeleinden. Voordat het augmented reality-oplossingen voor zijn klant kon aanbieden, voerde VMI eerst twee jaar lang research uit. Visser stelde dat deze uitvoerige onderzoeksfase een essentieel onderdeel is gebleken bij het implementeren van deze technologie, mede omdat de hardware en software van vandaag morgen alweer achterhaald kan zijn. Toch kon hij al aangeven dat diverse bedrijven geld besparen doordat het minder vaak nodig is om een service engineer fysiek naar een onderneming toe te sturen.

De lezing over machine vision van Harm Hanekamp (Stemmer Imaging) gaf de bezoeker inzicht in de diverse toepassingsgebieden van beeldherkenning en 3D-meetmethoden. De nadruk lag op 3D Vision. Met methodes als time of flight, stereoscopie en triangulatie via laserscanning kan dankzij de derde dimensie onder andere aan kwaliteitsbewaking worden gedaan.

Joop de Kwant van Prodek Automation Products besloot in dit industrie 4.0-tijdperk de bezoekers mee te nemen op een ‘reis’ door het huidige technologiespectrum. Hij poogde structuur aan te brengen in de wirwar van kreten in de industrie. Volgens de Kwant is de eindbestemming belangrijk door duidelijke (eind)doelen te stellen. Ook moet de machinebouwer goed in kaart brengen wat er nodig is om aan de eisen van de klanten te voldoen. Hij legde daarbij de nadruk op open standaarden.

Security

Ondanks de nieuwe technologie die zijn intrede doet in de machinebouw en de industrie als geheel, blijft beveiliging een essentieel punt. Niets is immers vervelender dan een productielijn die tot stilstand komt door een hacker of een ontevreden werknemer.

René van der Meer van 4S Industrie legde uit dat we op het gebied van cyber security in Nederland nog wat kunnen leren van onze Oosterburen. Zo heeft het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken, 800 man in dienst om het beveiligingsniveau in de industriële automatisering op peil te houden. Zo stelt het BSI allerhande normen op en worden systemen hierop getoetst, en er is regelgeving die een zogeheten secure element in chips verplicht stelt. “Sicherheit für alles”, aldus Van der Meer.

Paprika’s geautomatiseerd plukken

De afsluiter van de 2018-editie van het Machinebouw Event was Jos Balendonck van de Wageningen University & Research. De onderzoeker schetste hoe ook in de glastuinbouw robotica oprukt. Samen met collega’s uit het buitenland ontwikkelde hij een paprikaplukrobot, zo vertelde Balendonck eerder aan FHI.

De Sweeper-robot is in staat om steeds sneller en efficiënter paprika’s te verzamelen. Op termijn kan het apparaat menselijke plukkers gaan vervangen, een zege voor tuinders die veel last hebben van het tekort aan arbeidskrachten. Zo worden letterlijk de vruchten geplukt van de laatste technologische ontwikkelingen.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)