Machinebouwers verzamelen zich in Congrescentrum 1931

Machinebouwers verzamelen zich in Congrescentrum 1931 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De wereld van de machinebouw verandert snel. Big data, cyber security, deep learning, modulair bouwen en predictive maintenance, het zijn allemaal thema’s die de bedrijfsvoering en –processen de komende jaren zullen beïnvloeden. Deze ontwikkelingen stonden daarom ook hoog op de agenda van het zesde Machinebouw event, waar een recordaantal van in totaal 525 bezoekers werd genoteerd.

Door: Dimitri Reijerman

Het meer dan geslaagde Machinebouw event werd gehouden in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Al bij de openingspresentatie ging het gelijk de diepte in: Serge Loosveld van Lely Industries, een bedrijf dat actief is in de agrarische sector, vertelde over hoe technologie ook deze sector op zijn kop zet en welke voordelen het bouwen van een start-up community biedt.

Wim van Stratum werkt voor Lightyear, een startup die ambitieuze plannen heeft om een zonneauto op de markt te zetten. Hij schetste een beeld van wat er komt kijken bij het opzetten van de productie voor een dergelijke milieuvriendelijk voertuig dat vol zit met groene innovaties. In een interview met FHI gaf Stratum al aan dat zijn bedrijf veel kan leren van Tesla.

Na de pauze konden de bezoekers kiezen uit tal van lezingen waarin vrijwel alle belangrijke ontwikkelingen binnen en buiten de machinebouw aan bod kwamen. Mark Asselbergs vertelde namens Schneider Electric bijvoorbeeld over de overgang van OT- naar IT-processen en andere factoren die de digitale transformatie van machinebouw beïnvloeden. Daarbij worden ondernemingen volledig data driven.

Luuk van Beurden (Koning & Hartman) vertelde in zijn lezing over de voordelen van IO-link. Deze standaard is volgens Beurden zeer nuttig voor het verbeteren van een machine en het onderhoud van machinelijnen. Bidirectionele communicatie tussen sensoren/actuators en de IO-link master is daarvoor een mogelijke oplossing.

Zoals het Industrial Cyber Security event binnen de branche Industriële Automatisering al aantoonde, is het aanbrengen van solide hang- en sluitwerk op de digitale infrastructuur een must. Dylan Eikelenboom van IXON gaf inzichten in hoe cruciale machinedata in een database zo veilig mogelijk kan worden opgeslagen. Aandachtspunten zijn het op de juiste wijze toegang regelen van gebruikers, het toepassen van encryptie en hashing, en het gebruik van de 3-2-1-regel bij het maken van back-ups.

Marco Asbreuk van A-Service gaf een lezing over de voordelen van decentrale besturing in de intralogistiek, waarbij een modulair ontwerp de optimale keuze is. Peter Kanter ging namens Seifert Systems in op innovaties in en regelgeving over het koelen van schakelkasten.

Met de prikkelende titel ‘Weg met de PLC!’ beschreven Herman Klaver en Alwin van Binsbergen van IJssel Technologie & Sick B.V. de begrafenis van de klassieke PLC aan. Zij legden uit hoe bij de firma verzinkfabrieken van Rotocoat PLC’s werden vervangen door een geheel softwaregebaseerde besturing. Want terwijl PLC-programmeurs steeds schaarser worden biedt software meer vrijheid bij het kiezen van programmatuur, het geeft kostenvoordelen, en biedt de mogelijkheid om simulaties te draaien.

Het lezingenprogramma en het Machinebouw event werd afgesloten met een lezing van Lodewijk van der Borg van Kaak Groep. Hij vertelde over de voordelen van Quick Response Manufacturing (QRM), een methodiek die zijn bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Na zijn QRM-betoog was het hoog tijd voor de borrel om het geslaagde event volwaardig af te sluiten.