Nieuw seminar: de essentiële rol van embedded software

Nieuw seminar: de essentiële rol van embedded software Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In samenwerking met de leden van het Software cluster van FHI organiseren wij dit jaar voor het eerst een seminar over embedded software. Het doel van het seminar is om de zichtbaarheid van embedded software in de maakindustrie te vergroten. Zes sprekers verzorgen een lezing waarin het belang van ingebedde software voor het productontwikkelproces centraal staat. Het seminar vindt plaats op woensdagochtend 27 september.

De klant onderschat vaak de hoeveelheid tijd en werk die gaat zitten in het ontwerpen, implementeren en testen van embedded software tijdens het productontwikkelproces. Daar moet verandering in komen, zo concludeerden de leden van het Software Cluster. Daarom is het initiatief van een nieuw seminar ontstaan dat zich specifiek richt op de essentiële rol van embedded software in het productontwikkelproces.

Dekimo opent het seminar met een presentatie over de communicatie tussen de hard- en softwareafdeling. In de praktijk ontstaan soms miscommunicaties tussen beide afdelingen. Dat komt doordat ze in een proces vaak parallel aan elkaar werken in plaats van geïntegreerd samen aan één project. Dekimo geeft tijdens het seminar aansprekende praktijkvoorbeelden uit eigen keuken en concrete tips hoe de samenwerking te verbeteren.

Logic Technology schetst vervolgens een situatie waarin de software geïntegreerd is in de hardware-ontwikkeling. De bezoeker maakt kennis met een methode waarbij hard- en software hand in hand gaan. Centraal staat de vraag: hoe specificeer, ontwikkel en beheer je softwarecomponenten en bibliotheken zodanig dat ze overdraagbaar zijn van R&D naar assemblage en productie? Logic Technologie deelt adviezen waar veel bedrijven zich in zullen herkennen.

Aansluitend vertelt QBayLogic over een programmeermethode waarin hard- en software gelijktijdig en geïntegreerd ontwikkeld worden. De visie hierachter is het onderwerp van gesprek tijdens deze boeiende lezing. INDES-IDS legt uit hoe je als bedrijf al vanaf het begin van het proces kan nadenken over het testen van software. Je wilt voorkomen dat je er ná ontwikkeling pas achter komt dat het product niet werkt, bijvoorbeeld doordat de hard- en software niet samen functioneren. Dan moet je terug naar de tekentafel en dat kost onnodig veel tijd en geld.

Software is niet tastbaar en dus lastig visueel te maken. Industrieel ontwerper GBO Innovation Makers sluit daarom het seminar af met een lezing over het zichtbaar vertalen van software binnen een eindproduct. GBO Innovation Makers maakt zelf geen software maar is als designspecialist nauw betrokken bij productontwikkelprocessen en houdt zich in die hoedanigheid intensief bezig met het eindproduct.

Klik hier voor meer informatie over het seminar en meld je gratis aan voor een beurs- en seminarbezoek.