Ondernemers zien 2019 zonnig in

Ondernemers zien 2019 zonnig in Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Ondernemers verwachten volgend jaar een hogere omzet, meer investeringen en verdere uitbreiding van het personeelsbestand. Het toenemende personeelstekort zorgt echter bij steeds meer bedrijven voor problemen: 26 procent geeft aan belemmerd te worden in de bedrijfsactiviteiten door een gebrek aan personeel.

Dat is op te maken uit cijfers van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De meeste ondernemers zien 2019 met vertrouwen tegemoet, waarbij 30 procent een omzetgroei verwacht. Vooral in de detailhandel zijn de bedrijven positief.

Gemiddeld denkt 17 procent van de bedrijven dat het volgend jaar meer personeel in dienst zal hebben. Verder verwacht 19 procent van de ondernemers dat ze in 2019 meer zullen investeren dan dit jaar; 11 procent denkt aan langere investeringen.

Een zorgenkindje is het oplopende personeelstekort in alle sectoren, behalve het financiële bedrijfsleven. Aan het begin van het laatste kwartaal van dit jaar gaf 26 procent aan dat het tekort aan arbeidskrachten hen belemmert in hun bedrijfsactiviteiten. Sinds 2016 groeit dit aantal elk kwartaal.

Uit de laatste cijfers blijkt dat ondernemers onafgebroken positief blijven: het ondernemersvertrouwen ligt met een indexwaarde van 13,4 procent weliswaar iets lager dan het derde kwartaal van dit jaar, maar blijft historisch hoog. Het eerste kwartaal van dit jaar kende een piek met een waarde van 18,9.