Power Electronics event: online maar niet afstandelijk

Power Electronics event: online maar niet afstandelijk Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Power Electronics event vond digitaal plaats van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 juni. Verspreid over drie dagen werden 21 interactieve presentaties gegeven die trends en ontwikkelingen op het gebied van vermogenselektronica belichtten. Na afloop was elk webinar terug te kijken op een zelf gekozen moment. Dit digitale event trok de aandacht van honderden geïnteresseerden.

Door Frank van de Ven

Dit was de tweede editie van Power Electronics die volledig online plaatsvond wegens de coronacrisis. De presentaties werden in het Engels en Nederlands gegeven. De branche heeft de digitaliseringsslag van FHI omarmd en weet de studio in Leusden inmiddels goed te vinden. Zo bezocht de Duitse Alexander Schedlock  de studio om een presentatie te geven.  

Het was de eerste keer dat Schedlock in een studio een presentatie opnam, maar het beviel goed: “Het was mijn vuurdoop voor de camera, maar dankzij de goede zorgen van het team van FHI ging alles heel goed. Een webinar opnemen is een andere manier van presenteren. Er is geen directe interactie met het publiek bijvoorbeeld. Als je normaal gesproken voor een zaal staat, zie je direct hoe de bezoekers op je verhaal reageren. Kakken ze in of veren ze juist op als je een onderwerp aansnijdt? Gelukkig zie je op een scherm of er vragen binnenkomen en kun je polls inzetten om mensen bij je presentatie te betrekken. Ik denk dat webinars een mooie aanvulling zijn op reguliere seminars. Het voordeel van een digitale lezing is dat je er meer mensen mee bereikt. Je kunt een seminar na afloop delen via je website en socialemediakanalen. Daarnaast bespaar je reistijd en parkeerkosten.”

Tijdig inspelen op vervuiling
De eerste dag werd afgesloten met een sessie van plenaire sprekers Gert Rietveld  en Helko van den Brom van VSL. Zij deelden de resultaten van een driejarig vervolgonderzoek over vervuiling die door vermogenselektronica kan ontstaan. “In ons onderzoek bekeken we wat de invloed van vervuiling is op de nauwkeurigheid van slimme elektriciteitsmeters”, verduidelijkte Rietveld. “Op basis van de uitkomsten van ons onderzoek stellen we bijvoorbeeld voor om de Europese testnormen aan te passen. We willen tijdig kunnen inspelen op deze vervuiling voordat het in een echt probleem verandert.”

Dag twee bestond volledig uit Engelstalige presentaties. Vermogenselektronica is een onderwerp dat duidelijk tot de verbeelding spreekt. Sprekers uit binnen- en buitenland deelden hun bevindingen over de laatste trends en ontwikkelingen uit hun vakgebied. Net als op de eerste dag bezochten honderden geïnteresseerden de seminars. Na afloop van de presentaties konden alle inschrijvers de sessie via de website terugkijken. Via deze link kon men de presentaties teruggekeken mocht men deze gemist hebben of behoefte hebben om de sessie nog een keer te zien. 

Wetenschappelijke achtergrond
Arjo van der Ham is medeoprichter van Lightyear. Hij sloot de tweede dag van het Power Electronics event af met zijn sessie over het belang van efficiency. Ook de rol van vermogenselektronica in deze uitdagingen kwam uitgebreid aan bod. “Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar efficiëntie blijkt in de praktijk vaak niet goed geïmplementeerd te zijn bij bedrijven in de automotive sector”, stelde Van der Ham. Door een efficiencyslag te slaan op het gebied van range, kosten en oplaadtijden boek je veel winst. “Door efficiënter te werk te gaan, gaan batterijen langer mee en leg je er grotere afstanden mee af. Door de laadtijden te verkorten, is een elektrisch voertuig ineens een stuk interessanter. Zo spreek je er een groter publiek mee aan.”

Op het Power Electronics event was de input van de TU/e erg groot. De Brabantse universiteit verzorgde een groot aantal seminars en gebruikte daarbij hun wetenschappelijke achtergrond. Doel van het Power Electronics event is om de bezoekers te enthousiasmeren, informeren en aan het denken te zetten. Hoe kan de industriële elektronicabranche inspelen op toekomstige uitdagingen? Wat staat werknemers en -gevers die actief zijn op het gebied van vermogenselektronica te wachten? Welke trends zijn belangrijk en hoe implementeert men die het beste in de huidige bedrijfsvoering?

Betrouwbaarheid
De aan de TU/e verbonden George Papafotiou besprak een aantal trends op het gebied van power electronics. “Energieopslag en decarbonisatie bijvoorbeeld zijn recente ontwikkelingen waar veel aandacht voor is vanuit de branche, maar zijn dit wel de belangrijkste zaken? Het moet namelijk om stabiliteit en betrouwbaarheid draaien. Wat heb je aan een duurzame en energiezuinige installatie als deze na twee dagen de geest geeft? Het voorkomen van down time moet de hoogste prioriteit hebben bij het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe systemen. In de praktijk blijkt dat het reduceren van systeemuitval vaak niet de hoogste prioriteit krijgt in de ontwerpfase.”

De insteek van deze presentatie was om een andere denkwijze te promoten. “Pas de laatste jaren is er op academisch niveau meer aandacht voor betrouwbaarheid. Dat is een goede zaak, want daardoor is het eenvoudiger om productverbeteringen in een vroeger stadium door te voeren. Als een prototype een serie testen doorstaat is dat vaak reden genoeg om het type als een succes te beschouwen. Meestal moet de markt zelf maar de kinderziektes ontdekken en oplossen. Ik pleit voor het prioriteren van betrouwbaarheid in de ontwerpfase”, besluit Papafotiou.

Het gehele programma is terug te kijken via deze pagina. Klik op de presentatie van uw keuze en kies of u vervolgens de PDF of het webinar wilt terugzien.