PPA 2020: Productiebedrijven netwerkten in Den Bosch

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Productieprocessen digitaliseren in rap tempo. Big data, cyber security, deep learning en predictive maintenance, het zijn allemaal thema’s die de bedrijfsvoering en –processen de komende jaren zullen beïnvloeden. Deze ontwikkelingen stonden daarom ook hoog op de agenda van de zestiende editie van het Productie Proces Automatisering event, waar een recordaantal van in totaal 350 bezoekers werd genoteerd.

Het meer dan geslaagde Productie Proces Automatisering event werd gehouden in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Al bij de openingspresentatie zat de sfeer er goed in: Marinus Tabak is met zijn optimisme niet voor niets Plant Manager van 2019 geworden. In de plenaire opening gaf hij een zeer positief gevoel aan de bezoekers van Productie Proces Automatisering: als technische doelgroep zijn wij het die CO2 reductie kunnen realiseren.

Marinus Tabak is plantmanager bij RWE. Samen met zijn collega’s houdt hij de RWE-centrale in de Eemshaven draaiende. Hoewel steenkool nog de primaire grondstof is, wil RWE onder andere met de stook van biomassa snel verduurzamen. Het bedrijf denkt de energiecentrale in de toekomst zelfs ‘CO2-negatief’ te kunnen laten draaien. Wat hij in de toekomst voor elkaar wil krijgen is om biomassa in te voeren, bijvoorbeeld met reststromen uit de bosbouw. Tegelijkertijd worden er direct weer nieuwe bomen aangeplant, er komt dus geen nieuwe CO2 in de lucht. Wel komt er bij verbranding nog steeds CO2 vrij. Deze kun je bij de schoorsteen afvangen en ondergronds opslaan of in producten verwerken. Zo wordt je CO2-negatief. Dat opslaan kun je offshore doen in lege gasvelden.

Momenteel is zogenoemde CCS (carbon capture and storage) nog wel te duur. Tabak: “Is dat financieel haalbaar? Nee, nog niet, dat komt doordat je concurreert met steenkool. We moeten anders gaan nadenken. Bijvoorbeeld door CO2 duurder te maken, subsidies te geven of om groene stroom uit Nederland te verplichten. Het is nu aan de politiek om deze keuzes te maken.”

Tabak blijft de optimistische toon vasthouden: “We moeten niet zo zuur zijn over de toekomst, dat is mijn boodschap. Als je de krant openslaat gaat het slechter dan ooit in de wereld, terwijl het juist beter gaat dan ooit. Er leven veel minder mensen in extreme armoede bijvoorbeeld. En verhalen dat de energietransitie pijn gaat doen, dat is onzin. Ik ben daar heel optimistisch over. Met technologie kun je zoveel.”

Als tweede plenaire spreker gaf  Michael van Dijk, werkzaam bij AllYourBI, uitleg over hoe APM Terminals Maasvlakte II vrijwel volledig geautomatiseerde containerterminals met business intelligence-software toepast om de processen continu te monitoren en te verbeteren.

In de huidige 'information age' wordt data gezien als de nieuwe olie. Maar om waardevol te zijn moet data wel goed zijn gestructureerd, zegt Van Dijk: “Heel veel bedrijven hebben tal van verschillende systemen draaien, zowel in de cloud als lokaal. Daarin zit tal van informatie opgesloten hoe bedrijven performen. Denk aan klantgesprekken, financiële data en operationele gegevens. Wij zijn als AllYourBI in staat om al die data naar een centrale plek te ontsluiten en om van daaruit managementinformatie en aansturingsdata te leveren, en daar analyses op te doen.”

Van Dijk vertelt hoe hij dit principe toepast bij APM: “Dat concept passen we onder andere toe bij APM Terminals. Zij hebben een volledig geautomatiseerde terminal. Bij het lossen van een container van een schip komt nauwelijks meer een mens kijken. Tijdens dat proces wordt heel veel data gegenereerd. Denk aan de PLC-aansturing maar ook het terminal operating systeem, het core systeem waarmee alle opdrachten worden verstuurd. En er zitten tal van interfacesystemen tussen, net als camera’s met OCR om vast te stellen of de juiste container is gepakt. Al die systemen hebben we voor APM ontsloten in een data warehouse-omgeving. Vanuit deze data warehouse voeden we de organisatie met informatie. Elke ochtend is er een dagelijkse rapportage. Deze rapportages geven aan wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd en wat er voor de komende 24 uur staat gepland. Die dagelijkse rapportages worden gevoed vanuit de warehouse omgeving.”

APM Terminals Maasvlakte II is pas zo’n vijf jaar oud. Het terminalbedrijf kan met zijn voortschrijdende digitalisering continu blijven innoveren. En daar is de eigenaar heel blij mee, zegt Van Dijk: “APMT MVII is de meest geautomatiseerde terminal in haar soort. Daardoor is het een onwijs interessante terminal voor de APM en Maersk Groep.

Na de pauze konden de bezoekers kiezen uit tal van lezingen waarin vrijwel alle belangrijke ontwikkelingen binnen en buiten automatisering rondom het productieproces aan bod kwamen.

Sebastiaan Koning van Hudson Cybertec ging verder in een parallelsessie: de complexiteit en automatiseringsgraad van technische installaties in de productie- en procesautomatisering neemt steeds verder toe. Bedrijven worden steeds afhankelijker van systemen en specialisten. Hoe houdt uw organisatie zich staande in deze steeds complexere digitale wereld; weet u hoe uw organisatie er voor staat? De spreker gaf inzicht in wat zij zoal tegenkomen in de praktijk en hoe u uw digitale weerbaarheid op orde kan krijgen en houden.

Na de lunch werden andere hot topics behandeld zoals over Artificial Intelligence. Namens BrainCreators gaf Maarten Stol een lezing. BrainCreators helpt klanten binnen en buiten de procesindustrie met het definiëren, bouwen en implementeren van AI oplossing. Tijdens de lezing gaven zij een korte introductie over deze technologie. Hoe werkt het? Wat is er mogelijk? En wat is er niet mogelijk?

Maar er werden ook kritische kanttekeningen bij al dit digitaal vernuft geplaatst. Aldert Schollaardt van Endress+Hauser trok een volle zaal met zijn lezing getiteld: Hoe maak ik mijn plant slimmer? Schollaardt: “Er wordt veel geschreven over IIoT en we zien een verschuiving van OT naar IT. Maar alleen met een Cloud oplossing zijn we er niet. Er wordt dan aan een heleboel belangrijke zaken voorbij gegaan. Het belangrijkste punt is: Waarom doe ik het? Er moet een duidelijk doel zijn om aan een IIoT project te beginnen”. Daarna komen er ineens weer een hele berg vragen op. Vragen zoals: Welke data is er in de instrumenten beschikbaar en helpen die om mijn doel te bereiken? Tevens is het belangrijk om de data te kunnen ontsluiten. Oftewel is de huidige infrastructuur geschikt om de doelstelling te halen?

Het lezingenprogramma en het Productie Proces Automatisering event werd afgesloten met een lezing van Ron De Keersmaeker, Director Processing Solutions & Equipment van Tetra Pak. Bevlogen vertelde de spreker over het cruciale belang van de juiste technologie bij kaasproductie. Zodra er iets mis gaat in de voedingsmiddelenindustrie gaat het ook goed mis. Diverse blikken op de toekomst werden geworpen: van augmented reality tot aan data-analyse en traceability. Om de wereld een beetje mooier te maken en het productieproces transparanter moeten we eigenlijk op meerdere borden tegelijk schaken was het devies. Samenwerking in de keten is dan van meerwaarde dat alle toehoorders zich in de oren knoopten. Na dit betoog was het hoog tijd voor de borrel om het geslaagde event volwaardig af te sluiten.