Prinsjesdag: deze plannen heeft het kabinet met technologie
Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag aangekondigd op de komende begroting 30 miljoen euro extra uit te trekken om de cybersecurity in Nederland te verbeteren. Ook steekt de regering meer geld in onderzoek via het sectorplan bèta-techniek en er wordt geïnvesteerd in het technisch vmbo.
Voor het komende jaar moet een investering van 30 miljoen euro de digitale veiligheid vergroten. Er komt een zogeheten computer security incident response team voor digitale dienstverleners. Ook gaat er geld naar het verbeteren van de weerbaarheid bij het mkb. Via publiek-private samenwerking in een op te richten Cybersecurity-alliantie moeten concrete stappen worden gezet.
Een ander actiepunt is het bevorderen van veiliger hard- en softwareproducten. Dit is met name belangrijk voor technologie die gebruikt wordt voor Internet of Things-toepassingen.
De overheid steekt jaarlijks ook 2,5 miljoen euro in het Digital Trust Center. Deze instantie moet mkb-bedrijven helpen die actief zijn in niet-vitale sectoren. Zo moet ook de cybersecurity ook bij deze bedrijven verbeteren.
Onderwijs en wetenschap
In de begroting is voor 2019 ruimte gemaakt voor 70 miljoen euro extra voor het technisch vmbo. Volgens het kabinet hebben veel vmbo-scholen last van minder inkomsten en is het geld nodig om bijvoorbeeld moderne apparatuur te kopen. De investering is volgens het kabinet nodig door de snelle technologische ontwikkelingen in het bedrijfsleven.
Volgend jaar komt er ook 248 miljoen euro extra beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee moeten Nederlandse onderzoekers in de wereldtop blijven meedraaien en kan de wetenschap bijdragen aan de economische groei.
Het sectorplan bèta-techniek krijgt oplopend tot 70 miljoen euro extra. Voor 2019 is dit bedrag 55 miljoen euro. Met deze extra middelen moet het ‘bèta gat’ worden gedicht: Nederland investeert relatief weinig in bèta-technisch onderzoek.
Het kabinet zet het Techniekpact voort. Daarin staan afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid om het tekort aan technici terug te dringen. Met het project MKB!dee wordt het mkb gestimuleerd om zelf met ideeën te komen om technische scholing te stimuleren.
Om de handel te stimuleren start de overheid voor het mkb Invest-NL. Met deze investeerinstelling wil de regering bedrijven ondersteunen die internationaal ondernemen. Volgens de Rijksoverheid zijn deze investeringen nodig om de Nederlandse economie verder te versterken en de omslag naar een duurzame economie te maken.
Zorg en klimaat
De regering wil op het gebied van e-health investeren in digitaal ondersteunende zorg en digitale vaardigheden. Hierdoor moet de zorg betaalbaar en toegankelijk blijven.
Om de verduurzaming van Nederland te verbeteren wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat innovatieve energietechnologieën stimuleren. Ook bekijkt de regering hoe de CO2-uitstoot van de industrie verlaagd kan worden.