Schade door ESD voorkomen met ESD-veilige werktafels van Treston

Schade door ESD voorkomen met ESD-veilige werktafels van Treston Door: Human Workspace b.v.

Schade door ESD voorkomen met ESD-veilige werktafels van Treston

ESD
In dit artikel leggen we uit wat ESD, Electro Static Discharge ofwel elektrostatische ontlading is en waarom het belangrijk is dit te voorkomen. En hoe een ESD-veilige werktafel van Treston hieraan bijdraagt.

Wat is ESD-veiligheid?

Heb je wel eens elektrische ontlading gevoeld bij het uitstappen van een auto? Dit wordt veroorzaakt door een kortdurende elektrische stroom tussen twee verschillend geladen voorwerpen waardoor ladingsvereffening plaatsvindt. Voor mensen is die ontlading niet schadelijk vanwege de korte duur van de ontlading. Elektronica componenten en printplaten met integrated circuits (ICs) zijn echter erg gevoelig voor elektrostatische ontlading en kunnen hier wel door beschadigd raken. Dit heeft vervelende gevolgen voor bedrijven:

- hoge kosten door schade en/of uitval
- onbetrouwbare producten
- ontevreden klanten
- meer kosten voor reparatie en vervanging

Daarbij kan een elektrostatische ontlading (vonk) o.a. ook vuur en explosies tot gevolg hebben. Ook kan het stofdeeltjes aantrekken wat bijvoorbeeld niet wenselijk is in een cleanroom omgeving.

Hoe kun je elektrostatische ontlading (ESD) en de daarbij behorende schade voorkomen? Het is belangrijk om in een omgeving waarin met gevoelige elektronica wordt gewerkt ervoor te zorgen dat alle elektrisch geleidende materialen geaard zijn. Denk hierbij aan een productie omgeving en expeditie ruimte, maar ook ruimten waar producten worden gerepareerd, getest en/of geïnstalleerd. 

ESD-veilige werktafels

Werktafels, trolleys, opslagkasten, stellingen, stoelen en antivermoeidheidsmatten ofwel het technisch meubilair moet ook geaard zijn. Het Finse bedrijf Treston verkoop al tientallen jaren ESD-veilig meubilair. Alle werktafels en vele andere producten zijn ESD-veilig en voldoen aan de internationale normering voor ESD veiligheid, IEC 61340-5-1 en ANSI S20.20.  

In deze video laten we zien hoe je ESD-veiligheid toepast op een Treston werktafel:

Human Workspace is de officiële importeur voor Treston technisch meubilair in de Benelux, je kunt bij ons terecht voor de complete ESD-veilige range.  Bekijk het ESD assortiment op onze website en bekijk de brochure. Alle ESD-veilige producten zijn off-the-shelf verkrijgbaar, direct via de Human Workspace engineers of via de online sales portal