Terugblik LED Lighting & Technology 2019

Terugblik LED Lighting & Technology 2019 Door: FHI federatie van technologiebranches

Het evenement kreeg een nieuwe naam en een verbrede scope. Dat was tijdens de LED Lighting & Technology conference in het Van der Valk hotel in Eindhoven duidelijk te merken aan de interessante lezingen. Onder andere een ‘lichtprofessor’ en een ondernemer in ‘gezond’ licht gaven acte de présence.

Maarten Voorhuis van Sparckel vertelde tijdens zijn plenaire lezing over hoe LED-technologie ingezet kan worden om de gezondheid van mensen te verbeteren. Zo kan met de juiste verlichting op het juiste moment bijvoorbeeld de concentratie worden verbeterd en de slaapkwaliteit omhoog gebracht worden. Voorhuis sprak al eerder met FHI over zijn pionierswerk op dit vlak.

Tijdens de LED Lighting & Technology konden bezoekers ook deelnemen aan drie tracks: LED technologie, communicatieprotocollen en standaarden, en toepassingsgebieden/applicaties van LED-verlichting. Daarin kwamen onder andere de het interfacemateriaal voor een LED-driver aan bod, net als nieuwe inzichten in LED-verlichting voor de tuinbouw.

Lichtprofessor

De tweede plenaire sessie werd door niemand anders verzorgd door prof. ir. Wout van Bommel, ook wel de ‘lichtprofessor’ geheten. Onder de verzamelterm ‘human centric lighting’ gaf Van Bommel inzicht in de langetermijneffecten van licht op de mens. Net als de vorige editie van LED Lighting & Technology trok Van Bommel weer veel bezoekers.

Navid Delassaee van de firma Citizen gaf, in samenwerking met Elincom electronics, een lichtdemonstratie. Tijdens deze praktijkdemonstratie werden reguliere COB-LED’s vergeleken met COB-LED’s. Deze laatste soort kent een hoge kleurverzadiging. Jurgen van der Kolk van Helvar toonde in zijn presentatie de voordelen van mesh-netwerken door middel van de Low Enery Mesh-standaard.

De afsluitende spreker was Mark Vermeulen van Osram. Hij sprak over de voor- en nadelen van gelijkstroom en het toepassen daarvan, en de komst van 60VDC in onder andere de automotive-industrie. Tijdens de interactie met het publiek aan het einde van zijn presentatie ontstond het beeld dat de bezoekers van mening zijn dat DC in opkomst is, maar dat de transitie naar gelijkstroom nog lang gaat duren. De belangrijkste drivers daarbij zijn volgens de deskungdigen (licht)architecten, LED-fabrikanten maar ook eindgebruikers.

Na afloop van de conferentie was het uiteraard weer tijd voor de netwerkborrel. Daar was onder veel bezoekers en exposanten te horen dat de nieuwe opzet is geslaagd.