Terugblik op PPA 2019

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

PPA 2019 was opnieuw een succesvol event van de FHI-branche Industriële Automatisering. In Nijkerk verzamelden ruim driehonderd bezoekers zich voor een uitvoerig lezingenprogramma en een bezoek aan de table-tops van de exposanten.

De aftrap van het lezingenprogramma was voor Daan Baljet van Van Oord. Hij besprak het veelzijdige VOCAM-platform waarmee scheepsautomatisering vergaand is door te voeren. Ook nam de toeschouwers mee in het verhaal hoe er met de verzamelde data aan boord omgegaan wordt. FHI sprak al eerder met Baljet.

Aljosja Beije van Blocklab nam de tweede keynote voor zijn rekening en dook in de wereld van blockchain. Deze technologie kan nuttig zijn in zowel de logistiek als in de energiesector, zo vertelde Beije aan FHI.

Wielstellen en MES-systemen

Tijdens de plenaire sessies had de PPA-bezoeker de keuze uit tal van lezingen. De presentatie van Alexander Spaans (NS Treinmodernisering) en Ruud van Drielen (ICT Group) werd druk bezocht. Zij vertelden over hoe de NS een MES-systeem heeft geïmplementeerd om wielstellen van treinen te reviseren. Tijdens de presentatie kwam onder andere naar voren dat er bij de implementatie grote stappen werden gezet toen de scrum-methode werd gehanteerd in plaats van oudere processen.

Marc Lamboo en Fred Koffijberg van respectievelijk Apollo Vredestein en Ascom gingen in de 25 minuten die voor hen waren in op het nut van veiligheidssystemen en het voorkomen van downtime. Ook het thema cyber security dook diverse malen op in het programma van PPA 2019. Zo vertelde Michael Theuerzeit van Hudson Cybertec over hoe risico’s tot een aanvaardbaar niveau zijn te reduceren. Hij ging dieper in op het nut van een cyber security management system, maar ging ook in op welke uitdagingen er spelen bij de implementatie van dergelijke systemen in een bedrijf.

Siegfried Müller van MB Connect line sprak ook over dreigingen, zoals geavanceerde malware in het Stuxnet-tijdperk. Hij beschreef diverse manieren waarmee communicatielagen beter zijn te beveiligen. Zo noemde Müller two factor authentication, role based access en VPN’s als beveiligingslagen. Ook het toepassen van een ‘data diet’, waarbij in slechts één richting wordt gecommuniceerd, kan nuttig zijn.

Energietransitie en performance portals

Robert van de Sande van Croonwolter&dros dook in op het actuele thema energietransitie. Hij beschreef de rol van de Nederlandse industrie in CO2-emissies en gaf een aantal voorbeelden waarbij procesautomatisering een rol kan spelen in het efficiënter en energiezuiniger maken van industriële processen.

De afsluitende keynote werd verzorgd door Evert Nooijen van AkzoNobel en Hans Bos van Microsoft. Nooijen, die eerder sprak met FHI, legde uit hoe AkzoNobel het cloudplatform Azure van Microsoft heeft gebruikt om een performance portal te realiseren. Daarmee schetste hij een thema dat in toekomstige PPA-events nog zeker zal terugkeren.