Veiligheid

Veiligheid Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een week nadat het Industrial Cyber Security event heeft plaatsgevonden, is het volgens mij goed na te denken over veiligheid.

Als ik de publicaties van het CBS nalees, dan bekruipt mij al snel de gedachte dat wij ons gewoon veilig voelen. Een derde van Nederland voelt zich wel eens onveilig, maar veel lagere percentages hebben echt last van criminaliteit en ander ongewenst gedrag. Dat wensen we graag op 0% en ieder extreem geval in dit kader is gewoon niet OK. In verhouding tot heel veel andere landen wonen we in een veilige omgeving, zou ik dan toch concluderen.

Paul Petersen FHI
Paul Petersen
Directeur FHI

Op het gebied van de digitale criminaliteit zie ik dezelfde effecten. Er zijn voldoende verhalen bekend van ransomware, phishing en virussen. De risico’s van hackaanvallen worden ook duidelijk erkend. Als mijn data is gestolen, worden de processen van mijn bedrijf direct negatief beïnvloed? En welke maatschappelijke effecten heeft dat? Met de toenemende digitalisering en connectiviteit ontstaan er heel veel kansen voor de technische bedrijven en hun klanten, maar de risico’s worden ook groter.

Als alles aan elkaar verbonden is en er geen Security by Design wordt gehanteerd, dan hoeft er maar ergens een opening gevonden te worden. Dat geeft een onveilig gevoel. Tijdens het Industrial Cyber Security event werden concrete cases aangehaald waar het ongewenste juist is gebeurd.

Een Cyber Security-expert kenschetste vorig jaar tijdens een industrieel elektronica event de actuele risico’s aan door over het Wilde Westen in de IoT-markt te spreken. Een paar weken geleden hoorde ik een andere expert zeggen dat machines die tien jaar of ouder zijn eigenlijk vervangen dienen te worden. Daarnaast hebben we het al meerdere decennia over het gewenste begrip tussen IT (kantoor) en OT (proces).

Tijdens het event van vorige week werd op alle aspecten van cyber security in de industrie ingegaan. Er is een duidelijke behoefte aan deskundigheid en onderlinge discussies. Er zijn kansen met alle actuele innovaties, maar dan dienen we in de industrie, zorg en laboratoria niet naïef te zijn. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor die vanaf het begin van een proces kunnen worden meegenomen.

Dat gewoon doen is volgens mij de ‘safest bet’.