Verslag IEC/TC101 vergadering in Kista/Stockholm

Verslag IEC/TC101 vergadering in Kista/Stockholm Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Ditmaal geen uitleg over IEC-normen maar een beknopt verslag van de jaarlijkse IEC/TC101 vergadering in Kista/Stockholm (27 juni-1 juli 2022).

IEC/TC101 (Electrostatics)

Na alle beperkingen door Covid kon nu de jaarlijkse IEC/TC101 vergadering weer plaats vinden en ook de werkgroepen, weer lijfelijk samenkomen. Er waren afgevaardigden van 20 deelnemende landen.
Nederland werd vertegenwoordigd door ondergetekende (Namens de EMC-ESD vereniging).

Gedurende de week bespreken de aan specifieke normen gekoppelde werkgroepen de, gedurende het jaar ingekomen, commentaren.  De resultaten van dit overleg worden op de laatste dag in de jaarlijkse algemene vergadering afgehamerd/bekrachtigd.

Op de agenda stonden een tiental ESD-normen die aandacht behoefde.  Het werk hieraan kan bestaan uit het verbeteren en corrigeren van een bestaande norm en eventueel opstellen van een amendement of zelfs het uitwerken van een nieuwe revisie of het opstellen van nieuwe normen.

Een greep uit de zaken die ter tafel kwamen:

De IEC 61340-5-1 Ed.2.0 Protection of electronic devices from electrostatic phenomena-General requirements. Deze editie is van 2016 en wordt herzien hetgeen zal resulteren in een nieuwe editie

IEC61340-5-1 Ed.3.0. De binnengekomen commentaren zijn verwerkt. Belangrijke wijzigingen zijn in de tabellen met vereisten voor compliance verificatie. Hierin zal niet langer verwezen worden naar specifieke normen maar alleen naar de IEC TS 61340-5-4 Protection of electronic devices from electrostatic phenomena-Compliance verification. De volgende stap om tot de nieuwe revisie te komen is het insturen van een z.g. CDV (Committee Draft for Vote).

De IEC 61340-5-2 Ed.2.0 Protection of electronic devices from electrostatic phenomena-User guide gaat herzien en aangepast worden in lijn met nieuwe ontwikkelingen en met overige documenten die sinds de uitgave van deze editie in 2018 aangepast zijn. Hierin zal ook een uitgebreide trouble shoot section komen. De nieuwe uitgave gaat IEC 61340-5-2 Ed.3.0 worden.

IEC TS 61340-5-4 Ed.1.0 Protection of electronic devices from electrostatic phenomena-Compliance verification. Dit is een Technical Specification en hierdoor een normatief document.

Op dit document waren een hoop aanvullingen binnengekomen die verwerkt zijn. Dit zal ook uiteindelijk resulteren in een nieuwe revision. Ed.2.0. Door het grote aantal wijzigingen wordt er een nieuwe CD (Committee Draft) uitgestuurd. De trouble shoot sectie in dit document zal alleen beperkt blijven tot kleine meer algemene problemen. Zoals eerder vermeld komt er een uitgebreide trouble shoot sectie in document IEC 61340-5-2.

IEC PAS 61340-5-6 Ed.1.0 (Voorheen PWI TR101-3) Protection of electronic devices from electrostatic phenomena-process assessment techniques, welke was overgenomen van de Amerikaanse ESD vereniging is na het verwerken van de commentaren om geschreven tot een IEC-document IEC 61340-5-6 in nauwe samenwerking met leden van WG17 ESDA. Gezien het aantal wijzigingen is de volgende stap een CD.

IEC 61340-6-1 Ed.1.Electrostatic control for healthcare-General requirements for facilities is gepubliceerd en input wordt gevraagd voor verdere uitbreiding/verbetering van het document.

Project PWI TR 101-4 Electrostatic control in office areas and public places is goed gekeurd en gaat de volgende fase in onder document nummer IEC TS 61340-6-2 als CD.

Deze korte beschrijving, doorspekt met vakjargon, van een aantal onderwerpen die de revue passeren in de TC101 zullen niet direct voor iedereen dagelijkse kost zijn. Meer info/details over de handel en wandel van de TC101 verstrek ik graag.

Bas Grootemaat
Kingsize consultancy