Voordelen van decentrale besturing in de intralogistiek

Voordelen van decentrale besturing in de intralogistiek Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De logistieke markt vraagt om flexibiliteit in de systemen voor het automatische pallettransport. Modulaire bouwstenen (zoals rollenbanen, kettingbanen, haakse overzetters en draaistations) met decentrale aansturing bieden daarvoor een oplossing. Marco Asbreuk, directeur-eigenaar van Asbreuk Service, vertelt in zijn lezing op het Machinebouw event hoe zij deze bouwstenen voor het automatisch laden en lossen van vrachtauto’s, met ondersteuning van Turck, hebben ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd. Maar er zijn meer succesvolle samenwerkingen te horen in het programma. Zoals het verhaal van Jeroen van Esdonk (Technische Unie) en Niels van Kuijk (Hoppenbrouwers Techniek).

Asbreuk Service levert complete turnkeyprojecten voor het automatisch laden en lossen van vrachtauto’s. Middels een gerealiseerd project worden de voordelen gepresenteerd in een presentatie op het Machinebouw event. Bekijk het programma voor de tijd en locatie van deze lezing.

Samenwerking maakt het verschil

Tijdens het Machinebouw event 2019 zijn er tal van voorbeelden van succesvolle samenwerkingen in het programma terug te zien. Jeroen van Esdonk (Technische Unie) en Niels van Kuijk (Hoppenbrouwers Techniek) laten voorbeelden zien van de slimme inzet van processen, mensen en systemen. Een slimme ketensamenwerking draagt bij aan een verbetering van het resultaat.

De twee bedrijven laten het hele proces van engineering tot oplevering zien met de winstgevende aanpassingen die ze samen hebben doorgevoerd. Voor luisteraars is het inspirerend om een best practice van optimale samenwerking te zien. Naast praktische voorbeelden van de genomen aanpassingen in het hele proces delen ze meerdere tips & tricks.

Transparantie in de keten creëert meerwaarde

Ook Klaas de Vos, Manager Industrial Automation bij itsme geeft een presentatie over ketensamenwerking. Naast hun rol als technisch value-added distributeur van elektrische en mechanische producten, services en oplossingen zien zij ook een rol weggelegd om de samenwerking in de keten te vergroten. Het delen van data is daarbij belangrijk.

Machinebouwers staan voor vele uitdagingen en het sneller op de markt brengen van machines is er een van. Dit betekent dat de machinebouwer goed op de hoogte moet zijn van zowel de laatste technologische ontwikkelingen als ook van de status van gebruikte componenten, bijvoorbeeld met betrekking tot de beschikbaarheid ervan. Fabrikanten faseren immers producten uit. De samenwerking in de keten verandert hierdoor: het is geen eenrichtingsverkeer meer van producent via distributiepartner naar eindgebruiker.

Immers: een machine wordt doorgaans opgebouwd met verschillende componenten van verschillende fabrikanten. Het kanaliseren en doceren van componenten informatie is hierbij van belang, omdat hierdoor niet alleen het overzicht behouden kan worden, maar ook omdat zo vooruitgelopen kan worden op ontwikkelingen. Wanneer een leverancier weet wat de machinebouwer gebruikt, kan deze hierop anticiperen en met het juiste advies komen. Zo wordt de machinebouwer geholpen om in te spelen op veranderingen. Dat vraagt wel een andere benadering en sterkere relatie tussen de partners in de keten.

Ook in de wereld van monitoring/remote service/optimalisatie zijn er veel mogelijkheden om samen nog succesvoller te worden. Machinebouwers zullen meer kennis moeten opdoen van tot nu toe onbekende vakgebieden. Ook ten aanzien van deze kennisopbouw biedt itsme graag  de helpende hand.

De zesde editie van het Machinebouw event vindt plaats op dinsdag 3 december 2019 bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Registreer u voor een bezoek aan het event. Dat is geheel kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u tot de doelgroep behoort.