"Wij concurreren niet met groene stroom"

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Met een beetje hulp van de zon belooft de start-up Solhyd op een duurzame wijze waterstof te kunnen genereren met een speciaal ontworpen paneel. De waterstof wordt verkregen door waterdamp in de lucht te benutten. Sander Van den Dries (Comate) en Jan Rongé (Solhyd) vertellen tijdens WoTS 2022, waar ook het Waterstofplein is te bezoeken, over de ontwikkeling van deze bijzondere panelen.

Door: Dimitri Reijerman

Het Solhyd-project begon aan de KU Leuven. Rongé: “Na een eerste ontwerp kwamen we tot een paneel dat in de productie kan worden opgeschaald. De meeste moeite was natuurlijk om er eerst een te maken. Maar mede door In contact te komen met Comate konden we verder. We verlieten zo de labfase.”

“De technologie waarmee het waterstofpaneel is ontwikkeld, is geïnspireerd door een droom die al heel oud is. Al sinds de jaren zeventig wordt getracht om waterstof te maken met zonne-energie. Het unieke aan ons concept is dat we op een toepasbare manier efficiënt en betaalbaar waterstof kunnen winnen.”

Sander Van den Dries, mede-zaakvoerder van Comate, die assisteert bij de verdere productontwikkeling, vult hem aan: “Er bestaan natuurlijk elektrolysers om waterstof te maken. Het unieke aan onze waterstofpanelen is dat we alles in een paneel hebben ondergebracht. Er hoeft dus geen water toegevoegd te worden. Dat is dus efficiënter omdat je alles rechtstreeks doet. Er zijn ook geen ac/dc-converters nodig voor stroom. Alles zit in een toestel.”
Daarmee is het potentieel van de waterstofpanelen ook groot, meent Van den Dries: “Het werkt puur op het ritme van de zon en je weet dat het 100 procent groen is. Wij concurreren niet met groene stroom.”

Richting de markt
Toch moet er nog veel werk worden verricht voordat de panelen daadwerkelijk op de daken liggen om waterstof te genereren. Rongé: “De uitdaging zit nu in het opschalen naar de serieproductie van deze panelen. Gradueel willen we de komende jaren naar grotere projecten. Maar dat zal minstens vijf jaar kosten. We willen vooral op projectbasis werken in het begin. En we zien veel toepassingsgebieden bij de industrie. Er is geen tekort aan ruimte, eerder gebrek aan infrastructuur.

“We zijn met dit project al tien jaar bezig. Niemand keek er naar om waterstof te genereren met behulp van de zon. Waterstof is na het klimaatakkoord in Parijs weer in het vizier gekomen. Door de crisis in Oekraïne en de sterk gestegen gasprijzen heeft ons project een extra boost gekregen. Want we moeten van het gas af.”
Comate werkt samen met Solhyd om de panelen op de markt te krijgen: “Het eerste proof of concept toont de werking. Nu is het de vraag: hoe kunnen we dat vertalen naar een geoptimaliseerd ontwerp. We streven naar minder dan twee euro per kilogram waterstof. En dit concept is schaalbaar.“

Rongé: “We zullen over moeten naar groene waterstof en we willen het zo efficiënt en goedkoop mogelijk produceren. We kunnen in principe onze eigen waterstof genereren, op elke schaal. Er is nu een gepolariseerd debat gaande over de pro’s en contra’s van waterstof. Wij zeggen: kijk voor elke toepassing naar de juiste duurzame energiebron en -drager.”

En over de toekomst zijn beide heren positief, maar wel realistisch: “We zijn stelstelmatig ambitieuzer geworden.”, zegt Rongé. “De sense of urgency in de maatschappij neemt toe. Maar we weten wel hoe lang het duurt om technologie uit te ontwikkelen.”

Wil je deze lezing en andere op woensdag 28 september bijwonen? Registreer je voor een gratis beursbezoek aan de WoTS 2022.