FHI corona-update, 14 mei 2020

Kort coronanieuws

  • Het CBS laat weten dat er 55 bedrijven en instellingen in week 19 (4 t/m 8 mei) failliet zijn verklaard. Dat waren er 24 minder dan een week eerder. Volgens het CBS speelt Bevrijdingsdag (5 mei) daarbij een belangrijke rol: rechtbanken doen vaak op een dinsdag faillissementsuitspraken.
  • De werkloosheid in de VS loopt verder op. In de week die eindigde op 3 mei kwamen er 2,98 miljoen nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering binnen. In totaal is de werkloosheid nu gestegen tot 36,5 miljoen, terwijl veel staten aanvragen nog niet hebben behandeld, meldt CNBC.
  • Frankrijk steekt 18 miljard euro in stimulering van de toeristensector. Ook kunnen Fransen in juli en augustus met vakantie in eigen land, zo heeft premier Édouard Philippe bekendgemaakt, schrijft Libération.
  • Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er in een optimistisch scenario binnen een jaar goedkeuring kan zijn voor een vaccin tegen het coronavirus, bericht Reuters. EMA is in gesprek met 33 vaccinontwikkelaars en zegt het proces zo veel als mogelijk is te versnellen.
  • Ceconomy, het moederbedrijf van elektronicaketens Media Markt en Saturn, noteert in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 309 miljoen euro. Vooral het verplicht sluiten van de deuren van 87 procent van alle vestigingen speelde het concern parten.

 

FHI Corona Enquête: uitkomsten per branche

FHI heeft een enquête uitgevoerd over de economische impact van de coronacrisis op alle bedrijven die bij ons zijn aangesloten. In totaal is deze ingevuld door 118 bedrijven. Op 11 mei konden we al de eerste globale uitkomsten delen. Vandaag maken we per branche de resultaten bekend. Per branche kunt u de resultaten in een pdf-document downloaden.

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-corona-enquete-uitkomsten-per-branche/

En wilt u meer inzicht krijgen in ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de FHI Economische Barometer:

https://fhi.nl/economische-barometer/

Interview met voorzitter MKB-Nederland over tweede steunpakket

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zegt in een interview met de Volkskrant dat een tweede steunpakket zich meer moet gaan richten op kapitaalsteun, bijvoorbeeld voor de huur of de lease van machines. Ook meent Vonhof dat van werknemers een offer gevraagd mag worden.

Lees het interview:
https://www.volkskrant.nl/economie/voorzitter-mkb-nederland-wil-dat-werknemers-ook-een-offer-brengen-solidariteit-is-wederkerig~b2be5e75/

 

Digital Trust Center komt met factsheet tegen phishing

Cybercriminelen grijpen de coronacrisis aan om phishingcampagnes aan te passen aan de huidige situatie. Het Digital Trust Center van de Rijksoverheid heeft een factsheet online gezet waarin diverse phishing-tactieken uiteen worden gezet. Deze zijn zo makkelijker te herkennen.

Bekijk de factsheet:
https://www.digitaltrustcenter.nl/factsheet-covid-19-phishing

Opstartcheck ‘werken in de nieuwe werkelijkheid’

ArboNed, partner van FHI, heeft een checklist online gezet die een beeld geeft waarop gelet moet worden in de nieuwe anderhalvemetereconomie. Zo kan een werkgever bekijken welke maatregelen al zijn genomen en welke stappen nog nodig zijn om werkplekken ‘coronaproof’ te maken.

Bekijk de checklist:
https://www.arboned.nl/nieuws/checklist-werken-in-de-nieuwe-werkelijkheid

 

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons dossier.