High Power RF effecten in vacuüm voor toepassingen in de ruimte


Als gevolg van de steeds verder toenemende eisen aan transmissie capaciteiten van satellieten wordt steeds vaker het aantal kanalen uitgebreid en de zendvermogens vergroot om aan de steeds groter wordende eisen voor bandbreedte te kunnen voldoen. Deze aanpak heeft wel als gevolg dat componenten in het zendsysteem goed onderzocht én gemeten moeten worden op hun performance onder meerkanaals condities. De presentatie van DARE!! Projects gaat hier op in.

Bij een meervoud aan kanalen zijn ooit alle signalen met elkaar in fase en zal een in de tijd variërend vermogenspatroon ontstaan. Afhankelijk van de kanaal frequentie, het vermogen en de fase kan dit vermogenspatroon aanleiding geven tot het genereren van vrije elektronen in vacuüm die een desastreus effect op het zendcircuit kunnen hebben.

Om deze vrije elektronen generatie te meten heeft DARE!! hiervoor speciale testinstrumenten ontworpen, waarmee een minimale elektronen populatie in een vroeg stadium gedetecteerd kan worden. Naast een breedband basissysteem zijn ook frequentie up en down converters beschikbaar om op andere banden hetzelfde effect te kunnen analyseren.

In de presentatie van Onno de Meijer wordt ingegaan op de fysica achter dit fenomeen, de voorwaarden van een gunstige ‘electron yield’ en de wijze van detecteren.

Hier kunt u het volledige programma van het RF Technology event bekijken. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.