Waarom doen we testen en experimenten?


De spreker die zich dat gewoon afvraagt is Ad Bastiaansen van ABtronix. Hij gaat tijdens de PLOT Showcase in op de nooit gestelde vraag: Waarom? Ook voor vibratie testen geldt het gegeven dat men vaak begint voor men bezint. Deze benadering kost erg veel tijd en de resultaten zijn vaak teleurstellend. De presentatie van Ad Bastiaansen geeft u suggesties om te komen tot een succesvolle test. Maar er wordt in het programma ook ingegaan op experimenten.

Zo lang engineering bestaat worden experimenten gedaan. We vragen het ons niet eens meer af. Ze worden gebruikt om de processen en ontwerpen beter te begrijpen. In de persoonlijke ervaring van Michel Dijkstra van TMC worden experimenten vooral gebruikt voor verificatie en validatie. Zeg maar de rechter kant in het V-model. Experimenten worden volgens hem veel minder gebruikt aan de linker kant.

Het lijkt de neiging in een ontwikkelproces te zijn, om systemen van binnen naar buiten te begrijpen. De spreker wil graag een discussie beginnen, om experimenten ook al te gebruiken in het ontwerpproces. Door zaken als black box te benaderen kunnen goede resultaten bereikt worden. Hij gebruikt twee cases om het ontwerp op basis van experimenten aan te halen.

Hier kunt u het programma van de PLOT Showcase bekijken. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.