De laatste ontwikkelingen in het seminar IoT; what’s next

De laatste ontwikkelingen in het seminar IoT; what’s next Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

IoT, ofwel het Internet of Things, wordt al enige tijd breed ingezet in de industrie. Processen zijn met IoT-apparatuur gemakkelijker te automatiseren, de productkwaliteit kan omhoog, IoT maakt voorspellend onderhoud eenvoudiger en er zijn energiebesparingen te realiseren met deze technologie. Toch is de technologie nog niet uitgerijpt. Tijdens het seminar IoT; what’s next behandelen uiteenlopende specialisten de laatste ontwikkelingen in de IoT-markt met betrekking tot de machinebouw en industriële automatisering.

Peter de Leng van AVE bespreekt de noodzaak voor de juiste keuze als het gaat om de connectiviteitspartner. Dat is met name belangrijk voor IoT-producten die zijn gebaseerd op LTE, LTE-M, NB-IoT of 5G en wereldwijd inzetbaar zijn. Want uitval in het veld kan hoge herstelkosten met zich meebrengen.

Sven de Coster (C.N. Rood) gaat in op de uitdagingen die optreden bij het nauwkeurig meten van het stroomverbruik van IoT-apparaten. Daarbij wordt gekeken naar het kiezen van de optimale componenten om zo de batterijduur van IoT-hardware zo ver mogelijk op te rekken.

Thomas Rottach van SIGLENT Technologies (namens Tooltronics) bespreekt de vier toonaangevende vereisten voor IoT-apparatuur. Dat zijn energieverbruik, betrouwbaarheid, afmetingen en gewicht, en de kostprijs. Een productontwerper heeft inzicht nodig in de samenhang tussen deze factoren om zo tot een geslaagd eindproduct te komen. Rottach zal deze ‘viereenheid’ nader belichten.

Tijdens de lezing van Daniele Cleri (AAEON namens Texim Europe) wordt uitgelegd hoe kunstmatige intelligentie (AI) toepasbaar is bij het ontwikkelen van IoT-applicaties. Zo bieden zogeheten digital twins interessante mogelijkheden.

Time sensitive networking (TSN) is essentieel voor industriële ethernet-netwerken omdat het de betrouwbaarheid en prestaties van dergelijke netwerken kan verbeteren. Dat is met name cruciaal voor tijdgevoelige toepassingen. Maar doordat TSN een brug slaat naar de IT-omgeving, is er een nieuwe veiligheidsuitdaging. Kurt van Buul (HMS Networks) gaat dieper in op deze materie en laat veiliger toepassingen van TSN in combinatie met IoT zien.

De nieuwe ethernet-technologie Single Pair Ethernet (SPE) wordt door Egbert Stellinga van Phoenix Contact tegen het licht gehouden. Hij zal een aantal applicaties laten zien waaruit de voordelen van het toepassen van SPE duidelijk worden. Ook de roadmap voor de doorontwikkeling van SPE zal aan bod komen.

Ben je geïnspireerd geraakt door de uiteenlopende onderwerpen die tijdens dit IoT-seminar worden behandeld? Schrijf je dan kosteloos in voor een bezoek aan E&A 2023 en geef je voorkeuren op.