DLS-techniek MADLS en DSOI-technologie voor ICP-OES: alles over deze labtrends
Labtrends blijven zich in rap tempo ontwikkelen. In deze blog belichten we er twee, die allebei ervoor zorgen dat laboranten minder handelingen hoeven doen en dus tijd besparen: DLS-techniek MADLS en DSOI-techniek voor ICP-OES. Over deze innovaties vertellen Nicole Bos en Tineke Mink, van Sysmex, een leverancier van high-end analytische laboratoriumapparatuur.
Chemisch laboratorium
Sysmex focust zich voor een groot deel op de medische labwereld, denk hierbij bijvoorbeeld aan bloed- en urineonderzoek. Maar Bos en Mink houden zich allebei bezig met een andere specialisatie binnen het bedrijf: Industry & Research. Bos als sales engineer en Mink als application specialist. “Overal waar producten gerecycled, gemaakt of ontwikkeld worden, komen wij”, zegt Bos.
Haarscherpe beelden
Over een labtrend hoeft Bos niet lang na te denken: “De nieuwste Zetasizer Ultra van Malvern Panalytical. Deze particle sizer brengt nano deeltjesgrootteverdeling snel in kaart, dankzij de DLS-techniek MADLS (Multi Angle Dynamic Light Scattering).” Deze techniek gebruikt de correlatiefunctie van de backscatter, sidescatter en forward scatterhoek gecombineerd. Bos: “Dit resulteert in een deeltjesgrootteverdeling met de beste fit en de hoogste resolutie. In sommige gevallen maakt MADLS zelfs andere kostbare en tijdrovende technieken, zoals elektronenmicroscopie, overbodig. Bos noemt de Zetasizer Ultra dan ook een heel mooie toevoeging aan een laboratorium, waar laboranten te maken hebben met nanodeeltjes.“Zeker in de biotech: vanwege de snelle screening bij klinische studies en de verdere ontwikkeling van medicijnen.”
Revolutionaire DSOI-technologie
Mink noemt een trend die het laborantenwerk bij een elementenanalyse flink kan vergemakkelijken: ICP-OES met dual side-on interface (DSOI). Deze technologie is tot twee keer zo gevoelig als systemen met conventionele radial plasma view. Mink: “Doorgaans kiezen we bij een ICP-analyse tussen radiale of axiale metingen. Een radiale meting is stabieler en accepteert zwaardere matrices, maar de gevoeligheid is niet groot. Dat is een axiale meting wél. Maar daarvoor moeten we monsters die van nature een hoge matrix bevatten, flink verdunnen en dat kost veel tijd van een laborant.” Daarom bracht Spectro de DSOI-techniek uit. “Hierbij wordt er met een concave mirror licht van de ene kant van het radiale plasma, door het plasma naar de detector weerkaatst. Zo vang je veel meer licht op. Daardoor kun je de matrixtolerantie van een echt radiaal plasma combineren met detectielimieten die richting de detectielimieten van een axiaal systeem gaan. In sommige gevallen zijn door het uitsluiten van verdunningen de detectielimieten zelfs lager”, vertelt Mink.
Robuust en accuraat
De voordelen: hogere matrixtolerantie en lagere detectielimieten, met minder verdunningen. Want monsters verdunnen, is doorgaans een handmatige en tijdrovende klus. En het is precisiewerk, waarbij een menselijke fout algauw op de loer ligt. De ICP-OES is robuust en zorgt voor accurate metingen.
Trends laten zien op LabNL
De Sysmex-experts vertellen alles over de trends op het evenement LabNL; zij staan er mét de toestellen. Zo kunnen Bos en Mink bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid laten zien. Mink: “We zijn benieuwd naar de gesprekken met bestaande en potentiële klanten. We luisteren naar hun uitdagingen, denken graag mee en adviseren over alle mogelijke laboratoriumoplossingen.”
Wat is LabNL? LabNL is een beurs voor laboratoriumtechnologie in de Benelux. Bedrijven binnen de laboratoriumbranche laten er zien waarmee ze bezig zijn en tonen innovaties. De beurs is bedoeld voor iedereen die dagelijks in het laboratorium werkt of beroepsmatig met deze branche te maken krijgt. |
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle labontwikkelingen.