Gelijke bescherming én gelijk speelveld bij export buiten de EU

Gelijke bescherming én gelijk speelveld bij export buiten de EU Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Sociaal Economische Raad (SER) is deze week met een advies aan het kabinet gekomen met daarin de oproep om goederen die via internationale platforms in Nederland worden verkocht, te laten voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Door extra wetgeving en eventuele sancties kunnen Nederlandse bedrijven op een gelijk speelveld concurreren met ondernemingen buiten de EU.

De SER komt in het advies met 24 aanbevelingen om een eerlijker speelveld te creëren aangaande de directe import van buiten de EU. Het gaat hierbij specifiek om de handel op online platforms. Dit eerlijker speelveld kan worden nageleefd door een betere controle op bestaande wet- en regelgeving. Het voornemen van het kabinet is om hier volgend jaar juli wetgeving voor te initiëren.

Met dit advies wil de SER er voor zorgen dat de kwaliteitseisen voor buitenlandse producten beter worden nageleefd. Zo wordt bijvoorbeeld een CE-keurmerk soms onterecht op producten geplaatst, terwijl Nederlandse producenten dat wel volgens de regels doen.

VNO-NCW en MKB-Nederland scharen zich achter dit advies van de SER. Ook FHI vindt dat er een level playing field moet worden nagestreefd tussen de Europese Unie en andere landen. Hier is de Nederlandse ondernemer bij gebaat. Zie voor meer informatie ons speerpunt: innovatie in de industrie.