Groeien in het IIoT Maturity Model voor de maakindustrie

Groeien in het IIoT Maturity Model voor de maakindustrie Door: IXON B.V.

De machine maakindustrie zit midden in een industriële revolutie. Er is nog veel te winnen op het gebied van IIoT. Hoewel IIoT een groot potentieel laat zien in het genereren van kostenbesparingen en het optimaliseren van machine-efficiëntie, brengt de implementatie ervan enkele praktische uitdagingen met zich mee. Het opnemen van machines in IIoT vereist meer dan een verandering van de ene dag op de andere.

Dit Industrial IoT Maturity Model vormt de basis van de toekomstige plannen voor je IIoT-reis in de maakindustrie. Het beschrijft de ladder van Digitalisering tot een volledige Industrie 4.0 implementatie. Ontdek hoe je een volledig volwassen IIoT-onderneming kunt worden.

De 5 fasen van Industriële IoT-volwassenheid voor de maakindustrie

Het Industrial IoT Maturity Model is een leidraad om je op weg te helpen. Door de reis in vijf fasen te verdelen wordt het gemakkelijker om je eerste en volgende stappen te zetten, en wordt het brede veld van Industrie 4.0 net iets minder ontmoedigend.

Gebruik het Industrial IoT Maturity Model om je huidige positie te evalueren en een duidelijk doel te stellen. Inzicht in de huidige volwassenheidsstatus van jouw bedrijf en de bereidheid om zich aan te passen voor meer bedrijfswaarde is van cruciaal belang voor IoT invoering. Gebruik dit IIoT Maturity Model als een hulpmiddel om actie te stimuleren, de concurrentiepositie te beoordelen, plannen op te stellen en als een leidraad om middelen toe te wijzen en prioriteit te geven aan investeringen en innovatie.

Download de PDF-versie

Industrial IoT Maturity Model voor de maakindustrie: van Digitalisatie naar Industry 4.0Industrial IoT Maturity Model voor de maakindustrie: van Digitalisatie naar Industry 4.0

De transformatie van digitalisering naar een volwassen onderneming die klaar is voor Industrie 4.0 wordt gedefinieerd in 5 fasen:

Fase Beschrijving
1. Computerisering Initiële digitalisering fase waarin machines door software worden bestuurd.
2. Connectiviteit Het bedrijf heeft een bepaald niveau van connectiviteit geïntegreerd voor industriële toegang en control op afstand / afstandsbediening van machines.
3. Gegevensanalyse Er wordt een duidelijke strategie uitgestippeld om gegevens te verzamelen en te analyseren met het oog op de verbetering van de organisatie en/of het product.
4. Voorspellende capaciteit Verfijnde analyses en consistente operationalisering door middel van best-practice patronen.
5. Aanpassingsvermogen Geïntegreerde platforms en verenigde technische stack met intelligente mogelijkheden.

 

Laten we elk van deze fases eens nader bekijken. Hoe worden ze gekarakteriseerd en wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden?

Niveau 1: Computerisering

Kenmerken:

  • Geïsoleerde PLC-gestuurde toepassingen
  • Standalone machines
  • Beperkte functies

Belangrijkste enablers: PLC, sensoren, RFID, embedded units, Human Machine Interface (HMI).

Niveau 2: Connectiviteit

Kenmerken:

  • Aangesloten apparaten
  • Beveiligd beheer op afstand
  • Beheerde diensten via de cloud

Belangrijkste enablers: VPN, industriële toegang op afstand, cloud.

Niveau 3: Gegevensanalyse

Kenmerken:

  • Lichtgewicht gegevensoverdracht & gegevensopslag
  • Historische machine-inzichten
  • Productie- en management stuurinformatie

Belangrijkste enablers: Data-integraties, MQTT, cloudopslag, dashboards, data visualisatie.

Niveau 4: Voorspellende capaciteit

Kenmerken:

  • Slimme functionaliteiten
  • Toepassen van contextuele analytics
  • Pro-actieve dienstverlening

Belangrijkste enablers: alarmen, preventieve meldingen, voorspellend onderhoud.

Niveau 5: Aanpassingsvermogen

Kenmerken:

  • Integraties met andere oplossingen
  • Samengestelde technologie
  • Intelligente oplossingen voor autonome reacties

Belangrijkste enablers: APIs, web services, machine learning, artificial Intelligence.

In deze infographic, worden de fase van de Industrial IoT Maturity reis gevisualiseerd.

 

Actie vereist: Opklimmen op de ladder van het IIoT Maturity Model

Innovatie is essentieel als je relevant wilt blijven en aan de eisen van je klanten wilt voldoen. De concurrentie bijblijven of voorblijven betekent dat je je moet aanpassen aan Industrie 4.0 tactieken. Dus als je je momenteel in een van de eerste twee fases bevindt, dan is er nog een hele weg af te leggen om van gedigitaliseerd naar IoT-volwassenheid te gaan. Het is tijd om te gaan nadenken hoe je die ladder kunt beklimmen.

Innoveren is moeilijk. Het is moeilijk voor je medewerkers, budget, interne processen en kostbare tijd (waarvan je er al te weinig hebt!). Dus hoe weet je waar je moet beginnen zonder al te grote stappen te nemen, en hoe kun je jouw overgang van digitalisering naar Industrie 4.0 versnellen? Deze 10 tips helpen je om jouw IoT-project te versnellen.

Verlaag de impact van Industrie 4.0 implementatie

Vandaag de dag wordt de markt overspoeld met slimme oplossingen die machinefabrikanten helpen om gemakkelijker te transformeren en aan te passen aan Industrie 4.0. Je hebt geen volledig R&D-team nodig om te beginnen innoveren. Het is zeer realistisch om de volwassenheidsladder te beklimmen met een lager impact, minder tijd en een klein budget.

Bij IXON hebben we een innovatief Industrial IIoT-platform ontwikkeld, dat is ontwikkeld door en ontworpen voor machinebouwers, systeemintegratoren & HVAC-systemen. We streven ernaar om dingen gemakkelijk te maken. Klein beginnen en snel schalen is hoe we je helpen IoT te implementeren, zodat je een concurrentievoordeel kunt behalen en efficiënter aan de eisen van klanten kunt voldoen.

Begin dus met kleine, eenvoudig te implementeren stappen en maak je klaar voor IoT met IXON Cloud.

Gerelateerde use cases

Bron: Giphy by Sylvia Boomer YangBron: Giphy by Sylvia Boomer Yang

Word in no-time een volledig volwassen IoT-onderneming

IXON's oplossing is ontworpen voor groei en verrijkt met functies voor elke fase van IIoT volwassenheid. Het is een veilige Plug & Play oplossing, ongelooflijk gebruiksvriendelijk en zeer aanpasbaar aan je bedrijfsbehoeften.

Connectiviteit draait om het verbinden van je industriële apparaten met het internet, zodat ze overal toegankelijk zijn. IXON’s Industrial IoT gateway is een robuust en betrouwbaar apparaat dat uw apparatuur in slechts enkele minuten verbindt met de IXON Cloud. Krijg direct, veilig en via het web toegang tot jouw machine via de IXON Cloud. Los machine problemen sneller op en verlaag de voorrijkosten.
" data-anchor="?v=ZzNSxPDS-Zw?utm_source=blog&utm_medium=blog&utm_campaign=IIoT-maturity">Video demo: toegang op afstand met de geïntegreerde IXrouter

Vervolgens heb je machinegegevens nodig om te beginnen met gegevensanalyse. De datalogging functie van IXON Cloud verzamelt je machinegegevens en slaat deze veilig op in de cloud. De drag & drop widgets zijn configureerbaar zonder dat enige codering nodig is.
Case study: Hoe Water IQ Cloud logging gebruikt en er voordeel uit haalt

Als je machinegegevens beschikbaar zijn, maak ze dan waardevoller door de implementatie van Voorspellende capaciteit. Data is noodzakelijk voor voorspellend onderhoud. Gebruik het om meldingen in te stellen, zoals wanneer de productiehoeveelheid daalt, de machine toestand verandert, een noodknop wordt omgezet of de temperatuur boven een bepaald niveau stijgt. Deze waarschuwingen – beschikbaar met Cloud Notify – vergroten je vermogen op pro-actief te zijn en openen de deuren naar nieuwe bedrijfsmodellen zoals service level agreements.
Case study: TSS gebruikt Cloud Notify voor alarmering en systeemverbeteringen

Gebruik de openheid van IXON Cloud om volledig volwassen te worden en het laatste stadium te bereiken: Aanpassingsvermogen. Haal het maximale uit Industrie 4.0 met behulp van onze API. Verbind je IXON Cloud account met een ander SaaS-platform om jouw machine en gegevens te integreren met intelligente diensten voor Artificial Intelligence, zelflerende machines of andere toepassingen die jouw machines slimmer maken.