Innovatie zorgt voor snelle CO2-reductie in industrie

Innovatie zorgt voor snelle CO2-reductie in industrie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Nu biomassa door de politiek is afgeschreven, is de uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen nog groter geworden. Om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen zijn er in ieder geval genoeg technieken en innovaties voorhanden. Echter, dit ‘laaghangende fruit’ wordt door de industrie in onvoldoende mate gebruikt.

Door: Jesse Markus

Nederlandse fabrieken lopen in vergelijking met de rest van de Europese Unie achter op het gebied van CO2-reductie. Dit is onnodig want uit onderzoek van onder andere Royal HaskoningDHV blijkt dat de techniek en innovatie er wel is, maar dat de industrie dit nog niet weet te benutten.

Zo kan de Nederlandse industrie veel CO2-winst behalen met technieken op het gebied van ICT en warmte-integratie. Denk hierbij aan het terugwinnen van restwarmte of hybride boilers. Innovatie technologieën zijn hierin beschikbaar en kennen een grote en nog onbenutte potentie. Dit terwijl de industrie van alle economische sectoren de meeste CO2 uitstoot.

Op het gebied van ICT heeft de industrie veel te winnen als het meer gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en data. Over digitalisering in de energiesector schreven we eerder al dit artikel. Het gebruik hiervan zorgt voor ‘proces efficiency’ en slimme besparingen.

De potentie voor CO2-reductie is enorm omdat de technologie nu al beschikbaar is en ook economisch interessant is. Zo zouden de eerder genoemde maatregelen zichzelf al binnen een tijdsbestek van vijf jaar kunnen terugverdienen. Het zijn namelijk ook toepassingen die zonder veel ingrepen kunnen worden toegepast.  

Ook buiten de industrie is er veel CO2-winst te behalen

Naast het laaghangende fruit in de industrie zijn er ook CO2-besparingen mogelijk die in het dagelijks leven toepasbaar zijn. Denk hierbij aan de verplichte aanleg van slimme sensoren die bijvoorbeeld zorgen voor een aangenaam werkklimaat, waardoor er in het weekend het kantoor niet verwarmd hoeft te worden.

Ook bij de aanleg van nieuwbouwwijken kunnen bijvoorbeeld huizen worden gebouwd waarbij deze verplicht moeten worden opgeleverd met (slimme) thermostaatkranen. Daarnaast kan het gebouweigenaren en/of woningbouwcorporaties worden verplicht zich te houden aan de al bestaande energielabels.

Kortom, in zowel de industrie als in de eigen wijk zijn er veel toepassingen voor handen om binnen vijf jaar een flinke CO2-reductie te realiseren. Durf hier dus ook in te investeren!
Het gehele rapport is te lezen op de website van Royal HaskoningDHV.