Kort economisch coronanieuws van 10 juni

Kort economisch coronanieuws van 10 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De coronacrisis zorgt voor het grootste verlies aan inkomens in meer dan een eeuw. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over de wereldeconomie. Het herstel van de schade gaat lang duren en vooral kwetsbare groepen en landen zullen getroffen worden, zegt de organisatie.
  • Bedrijven in de metaal- en techniekbranche die als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen zitten, mogen de voor volgende maand geplande loonsverhoging van 3,5 procent met vijf maanden uitstellen. De bedrijven moeten dan wel 29 extra verlofuren aan hun medewerkers geven, schrijft de NOS.
  • Bankpresident Klaas Knot 'zou er nu beduidend langer voor nemen' om de staatsschuld weer omlaag te brengen na de coronacrisis, dan na de financiële crisis. Volgens Knot is de Europese schuldnorm pas over vijftig jaar weer relevant, schrijft het FD.
  • Het kabinet is bereid om de pensioenkortingen voor volgend jaar van tafel te halen. De voorwaarde is wel dat er een deal moet komen over een nieuw pensioensysteem, zegt Nieuwsuur.
  • Nederlanders spreken vooralsnog niet vaker hun spaargeld aan vanwege de coronacrisis. Ook het aantal mensen dat schulden aangaat is vergelijkbaar met vorig jaar, meldt het CBS.