Kort economisch coronanieuws van 15 juni

Kort economisch coronanieuws van 15 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De goederenexport is in april op jaarbasis met 11,2 procent gedaald als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om de grootste krimp na juni 2009. Volgens het CBS zijn er met name minder transportmiddelen en machines uitgevoerd.
  • Ondanks dat de coronacrisis de gehele Nederlandse economie laat krimpen, zijn er grote verschillen tussen de diverse regio’s. De Rabobank heeft becijferd dat vooral Zuid-Limburg en de stad Groningen extra zwaar worden getroffen, terwijl de regio’s Den Haag en Utrecht minder geraakt worden.
  • De order van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus bij AstraZeneca, die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië heeft geplaatst, bedraagt 750 miljoen euro. Dat bericht CNBC. Hoeveel Nederland daar aan bijdraagt is nog niet duidelijk.
  • De Duitse regering heeft een belang in Biotechnologiebedrijf CureVac genomen, schrijft de Financial Times. CureVac werkt op basis van mRNA-technologie aan een coronavaccin. De Duitse overheid krijgt voor 300 miljoen euro een belang van 23 procent in het bedrijf. Eerder zocht de Amerikaanse overheid een belang in CureVac.
  • Oliereus BP schrijft in het tweede kwartaal ruim 17 miljard euro af op zijn olie- en gasactiviteiten. Het concern verwacht een langdurige lage olieprijs en een blijvende impact van de coronacrisis, maar denkt ook dat de transitie naar een koolstofarme economie wordt versneld.