Kort economisch coronanieuws van 15 oktober

Kort economisch coronanieuws van 15 oktober Door: FHI
  • Het RIVM meldt 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag, 537 meer dan een dag eerder en een nieuw dagrecord. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat er in het ziekenhuis nu 1526 coronapatiënten liggen, van wie 313 op de IC. Dat is een toename van 51 patiënten.
  • Een door het Leidse bedrijf Breathomix ontwikkelde coronablaastest kan vanaf november worden ingezet bij teststraten van de GGD, schrijft Nu.nl. Het apparaat kan na enkele seconden coronabesmettingen uitsluiten door deeltjes te detecteren in de lucht die mensen uitademen. De hoop is dat de blaastesten zorgen voor minder druk op de bestaande testcapaciteit.
  • Een validatieproef van TNO en GGD Amsterdam met de TNO sneltest is succesvol afgerond. De uitslagen van de sneltests waren vergelijkbaar met de resultaten van standaard PCR-tests, meldt TNO.
  • Nederlandse banken denken dat de 'lockdown light' die is ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op de korte termijn een eind zal maken aan het economisch herstel van na de eerste golf. De Rabobank is het meest pessimistisch en verwacht een halvering van de groei volgend jaar, schrijft het FD.
  • Het CBS bericht dat in week 41 in totaal 49 bedrijven en instellingen failliet zijn verklaard. Dat is een toename van 2 ten opzichte van week 40.