Kort economisch coronanieuws van 17 september

Kort economisch coronanieuws van 17 september Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • In de regeringscoalitie en bij de betrokken ministeries zijn er twijfels of de invoeringsdatum van
    1 januari voor de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) wel haalbaar is. Bovendien zijn er zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregel, schrijft RTL Nieuws. De steunmaatregel voor bedrijven is voor 2021 begroot op 2 miljard euro.
  • De werkloosheid is in augustus met zevenduizend toegenomen tot 426.000, meldt het CBS. De stijging is minder groot dan voorgaande maanden. Het aantal faillissementen in week 37 bedraagt 46, tien meer dan in week 36.
  • De Duitse minister van financiën Olaf Scholz heeft aangekondigd dat het normaliter terughoudende Duitsland volgend jaar circa 100 miljard euro wil lenen om de coronacrisis onder controle te krijgen. Dat meldt Reuters. Dit jaar leende Duitsland al 218 miljard euro om de pandemie te bestrijden.
  • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat de GGD-regio’s het testen op het coronavirus op orde heeft, inclusief het bron- en contactonderzoek. Wel moeten zij de testcapaciteit in met name laboratoria flink vergroten om klaar te zijn voor een eventuele tweede golf.
  • Vakbond FNV vraagt het kabinet om met een regeling te komen voor werkende ouders en mantelzorgers, schrijft de NOS. Door de coronacrisis zouden zij extra betaald moeten krijgen voor verlofdagen omdat het in de praktijk voor veel werknemers lastig is om werk te combineren met de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden.
  • De Kamer van Koophandel zegt op basis van onderzoek dat de meeste ondernemers positief zijn over hun huidige bedrijfssituatie. Zij waarderen hun situatie met gemiddeld een rapportcijfer van 6,8, ondanks dat de helft last heeft van omzetdalingen. Circa 14 procent van de ondervraagde ondernemers overweegt echter te stoppen.