Kort economisch coronanieuws van 2 oktober

Kort economisch coronanieuws van 2 oktober Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van corona in maart ruim 163.000 ondernemers financieel geholpen, zegt de NVB. In totaal gaat het om een bedrag van 25,8 miljard euro.
  • Door de coronacrisis is de verkoop van tweedehands auto’s fors gestegen. Volgens BOVAG zijn er in het derde kwartaal meer dan 10 procent meer gebruikte auto’s verhandeld dan dezelfde periode vorig jaar.
  • Bedrijven die in de periode van maart tot en met juli een NOW-uitkering ontvingen telden in februari 2,6 miljoen werknemersbanen, zegt het CBS. De uitkeringen gingen vooral naar bedrijven in de horeca, cultuur, sport & recreatie, verhuur en zakelijke diensten.
  • Minister Wouter Koolmees van sociale zaken noemt het weinig verrassend dat er ondanks de loonsteun vanuit de overheid alsnog 181.000 banen verloren zijn gegaan. Tegen het ANP zegt hij: “We wisten van tevoren dat het niet in alle gevallen zou lukken. Ook dat is helaas gebeurd.”
  • Het toeristenbezoek in Spanje is in de eerste acht maanden van 2020 met 73 procent gedaald, meldt het Spaanse statistiekbureau INE. De inkomsten uit toerisme daalden zelfs met 80 procent.