Kort economisch coronanieuws van 21 juli

Kort economisch coronanieuws van 21 juli Door: FHI
  • De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over de EU-begroting en een coronaherstelfonds. Er wordt 750 miljard euro geleend op de financiële markten, waarvan 360 miljard euro voor het verstrekken van leningen en 390 miljard euro voor subsidies. Nederland krijgt een korting van 1,9 miljard euro op de EU-contributie, 500 miljoen euro meer dan nu.
  • Afgelopen week zijn er in Nederland 987 nieuwe personen gemeld die positief zijn getest op het coronavirus, meldt het RIVM. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als vorige week. Het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding noemt de cijfers in een reactie bij de NOS verontrustend en spreekt van een ‘wake-upcall’.
  • SK Bioscience, een farmabedrijf uit Zuid-Korea, gaat op grote schaal het mogelijke coronavaccin van AstraZenica Het door de universiteit van Oxford ontwikkelde vaccin laat in eerste tests goede resultaten zien. Nederland heeft samen met andere Europese landen honderden miljoenen vaccins besteld.
  • Uitzendbureau Randstad heeft in het tweede kwartaal zijn omzet met ruim 25 procent zien dalen ten opzichte van een jaar geleden. Het verlies bedroeg 57 miljoen euro. Randstad is echter positief gestemd over de toekomst, maar dan moet uitzendpersoneel de komende periode wel worden omgeschoold.
  • Nederlanders zijn positiever over thuiswerken en beeldvergaderen dan aan het begin van de coronacrisis. Dat zegt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid op basis van eigen onderzoek. Ook verwacht een deel van de ondervraagden structureel minder te gaan reizen met het ov en het vliegtuig.