Kort economisch coronanieuws van 24 juli

Kort economisch coronanieuws van 24 juli Door: FHI
  • In de periode oktober 2020 – oktober 2021 tot 3,5 maal meer faillissementen bij bouwbedrijven dan in geheel 2019, schrijft het FD. Ook de transportsector wordt hard getroffen door de coronacrisis, maar de bouw heeft daarnaast last van de stikstofproblemen.
  • Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar voor 480 miljoen euro aan bestellingen geplaatst bij Europese webwinkels. Vorig jaar was dit in hetzelfde kwartaal nog 404 miljoen euro, zegt het CBS.
  • VNO-NCW en MKB-Nederland spreken hun bezorgdheid uit over het vastgelopen overleg tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een mogelijke handelsdeal. Beide ondernemersorganisaties denken dat er ‘chaos en gedoe’ zal ontstaan als de overgangsperiode eind dit jaar afloopt.
  • Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, zag de omzet in het tweede kwartaal met 22 procent dalen. Toch weet het bedrijf de kosten te verlagen en ziet het als gevolg van het coronavirus kansen voor uv-lampen. De productie daarvan is verachtvoudigd.
  • In de tweede helft van 2021 zullen de eerste betalingen vanuit het Europese herstelfonds worden uitbetaald. Dat zegt Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. Onder andere het Europarlement wil nog wijzigingen in het pakket doorvoeren.