Kort economisch coronanieuws van 30 juli

Kort economisch coronanieuws van 30 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Duitsland zag de economie in het tweede kwartaal met 10,1 procent krimpen in vergelijking met het kwartaal daarvoor, de grootste daling sinds de cijfers in 1970 worden bijgehouden door statistiekbureau De Statis. Pas rond 2022 moet er weer een break-even gedraaid kunnen worden.
  • Shell heeft een verlies genoteerd van 15,4 miljard euro in het tweede kwartaal. Dit enorme verlies komt door een eenmalige afschrijving op olie- en gasvelden. Door de coronacrisis verkocht de energiereus veel minder brandstoffen en chemicaliën. Ook de lage olieprijs drukt de resultaten.
  • Het producentenvertrouwen is in juli gestegen naar -8,7, meldt het CBS. In juni kwam deze graadmeter onder industriële ondernemers nog uit op -15,1. Ook de productie is in juli iets opgeschroefd: de machines in fabrieken worden inmiddels voor bijna 77 procent benut.
  • In week 30, die 20 tot en met 26 juli bestrijkt, zijn 37 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Volgens het CBS zijn dat er 20 minder dan in week 29.
  • Volgens ING is de daling in het aantal faillissementen te danken aan de steunpakketten van de Rijksoverheid. Op BNR sprak econoom Katinka Jongkind van het Economisch Bureau van ING wel de verwachting uit dat in het vierde kwartaal het aantal faillissementen zal stijgen, omdat veel regelingen in september stoppen.