Kort economisch coronanieuws van 6 januari

Kort economisch coronanieuws van 6 januari Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt woensdag 7142 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 743 meer dan dinsdag. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen laat een lichte daling zien.  
  • In Nederland is de eerste coronavaccinatie gedaan. Zorgmedewerker Sanna Elkadiri was de eerste die het vaccin toegediend kreeg, zo meldt de NOS. 
  • De Europese medicijnautoriteit EMA heeft goedkeuring gegeven aan het coronavaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. De EU heeft 160 miljoen doses aangekocht van het vaccin, waaronder 6,2 miljoen voor Nederland. 
  • Het aantal bedrijven dat stopt is in december vorig jaar met 11 procent afgenomen, terwijl het aantal startende ondernemingen met 19 procent is gegroeid. Dat meldt de KVK in haar laatste Trendrapportage Bedrijfsleven. Volgens de Kamer van Koophandel gaat het om een trendbreuk. 
  • De betalingsachterstanden onder zzp’ers en mkb-ondernemers lopen dusdanig hard op dat tienduizenden in de schuldhulpverlening dreigen te belanden. Dat bevestigt de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK op radiozender BNR. De NVVK schat dat er circa 65.000 ondernemers voor een schuldregeling zullen aankloppen als op 1 juli de steunpakketten aflopen.