Kort economisch coronanieuws van 6 oktober

Kort economisch coronanieuws van 6 oktober Door: FHI
  • Ziekenhuizen en het RIVM bevestigen berichtgeving van het FD dat er tekorten zijn ontstaan van de virusremmer remdesivir. De Nederlandse voorraad van remdesivir wordt centraal ingekocht door de Europese Commissie. Vervolgens wordt de virusremmer verdeeld over verschillende lidstaten.
  • Nadat de Eerste Kamer de benodigde wetgeving voor de corona-app heeft aangenomen, zal de app vanaf zaterdag breed beschikbaar komen, schrijft de NOS. Ook komt er een landelijke campagne om de software onder de aandacht te brengen.
  • Een op de twintig geteste horecamedewerkers is besmet met het coronavirus, meldt BNR. De horeca is daarmee de beroepsgroep met het hoogste percentage positieve tests. FNV Horecabond roept horecapersoneel op om een mondkapje te dragen.
  • PostNL verwacht dat het eind dit jaar aanzienlijk meer winst zal maken. Dit komt door de toegenomen bezorging van pakketjes. Over 2021 gaat PostNL mogelijk weer dividend uitkeren.
  • De Nederlandse industrie en transportsector zullen hard worden getroffen door een wereldwijde opleving van de coronapandemie en mogelijke buitenlandse lockdownmaatregelen. Die waarschuwing wordt afgegeven door het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet in beide sectoren zijn sterk afhankelijk van de wereldwijde exportvraag.
  • In augustus heeft de Duitse maakindustrie meer orders binnengehaald dan verwacht. Het Duitse bureau voor de statistiek meldt dat er in augustus 4,5 procent meer orders kwamen ten opzichte van juli. Het ministerie van economische zaken spreekt van een inhaalslag in een “opzienbarend tempo”.