Kort economisch coronanieuws van 7 juli

Kort economisch coronanieuws van 7 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De economieën van zowel de eurozone als de gehele Europese Unie krimpen dit jaar harder dan de Europese Commissie in mei voorspelde, terwijl ook het herstel volgend jaar minder sterk zal zijn. Vooral Spanje, Kroatië, Frankrijk en Italië zijn getroffen, zo heeft Eurocommissaris Paolo Gentiloni laten weten in de zomerprognoses van de EU.
  • Lufthansa heeft 22.000 van de in totaal 138.000 functies boventallig verklaard. Er verdwijnen zeker duizend kantoorbanen en een op de vijf managers wordt ontslagen. Ook zal de vlootvernieuwing tot 2023 worden beperkt tot maximaal tachtig nieuwe toestellen.
  • Wetenschappers van het RIVM zeggen dat besmetting met het coronavirus door aerosolen in niet-geventileerde ruimtes mogelijk is. De fijne vochtdruppeltjes kunnen uren in de lucht blijven hangen. De mate van besmettelijkheid van de aerosolen is niet onderzocht.
  • Bedrijven die de mogelijkheid hebben om snel over te schakelen naar de productie van zorgmaterialen, moeten een vergoeding krijgen om deze beschikbaar te houden. Dat bepleit econoom Johan Albrecht in het FD. Hij noemt als voorbeeld koffiefilterfabrikant Melitta. Dit bedrijf maakte in april mondmaskers.
  • De Nederlandse industrie kan de komende vijf jaar 3 megaton CO2 besparen door het toepassen van innovatieve, energiebesparende, technieken. Dat concluderen RoyalHaskoningDHV en PDC. De afgelopen vijf jaar is er geen vooruitgang geboekt bij de verlaging van de industriële uitstoot.