Kort economisch coronanieuws van 9 juli

Kort economisch coronanieuws van 9 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Een aantal grote bedrijven die onderdeel uitmaken van de Coalitie Anders Reizen denken dat hun personeel ook na de coronacrisis minder vaak het vliegtuig zal pakken. Door middel van videoconferenties en webinars kunnen zij kosten op zakelijke vluchten besparen, schrijft het FD.
  • Ook het openbaar vervoer zal met minder reizigers te maken krijgen na de crisis, zo voorspelt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Voor de trein lopen de voorspellingen uiteen van 3 tot 15 procent minder reizigers, terwijl bus, tram en metro tot maximaal 27 procent minder ritten gemaakt kunnen gaan worden.
  • De Nederlandse huizenmarkt lijkt onaangedaan door de coronacrisis. Meer dan de helft van alle verkochte woningen in het tweede kwartaal ging voor boven de vraagprijs weg. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 335.000 euro. Er waren wel minder kopers, meldt de NVM.
  • Werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond, lageropgeleide mensen en mensen met een handicap lopen een groter risico hun baan kwijt te raken door de pandemie dan andere groepen in de samenleving. Zij werken relatief vaak met flexibele contracten in branches die als gevolg van de coronacrisis waarschijnlijk zullen krimpen. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
  • Ook zelfstandigen zijn kwetsbaar in de crisis: volgens berekeningen van het CBS komt een op de vijf zelfstandigen in aanzienlijke financiële problemen wanneer drie maanden lang inkomsten wegvallen. Deze huishoudens zakken dan onder de minimumloongrens.
  • Het is vandaag donderdag 9 juli exact een half jaar geleden dat de Chinese autoriteiten bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwden over een ‘mysterieuze longziekte’. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 12 miljoen mensen met een geregistreerde besmetting en zijn er ruim 549.000 mensen overleden aan het virus, schrijft de NOS.