Kort economisch nieuws van 17 mei 2021

Kort economisch nieuws van 17 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt 2904 nieuwe coronabesmettingen op maandag. De cijfers zijn echter incompleet door een storing bij de GGD’s. In de ziekenhuizen zijn 138 nieuwe covidpatiënten opgenomen; dat is het laagste aantal sinds 29 november vorig jaar.
  • De aangekondigde versoepelingen gaan door. Op woensdag mogen zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, onder voorwaarden weer open kunnen. Er komen ook andere versoepelingen, zo zet het AD op een rij.
  • Banken en pensioenfondsen zijn huiverig om geld te lenen aan duurzame projecten omdat de onzekerheid te groot is. Hierdoor wordt het onzeker of de financiering ter waarde van de helft van de benodigde 355 miljard euro gehaald gaat worden, schrijft het FD.
  • TNO pleit in een nieuw paper voor een arbeidsmarkt waarin het ontwikkelen van skills en het matchen van mens en werk op basis van deze skills centraal komt te staan. Diploma’s moeten minder leidend zijn. Volgens de toekomstvisie van TNO sluiten momenteel vraag en aanbod op de arbeidsmarkt onvoldoende op elkaar aan.
  • Restaurants die het moeilijk hebben door de coronacrisis hebben gemiddeld drie jaar bijna een kwart van hun winst nodig om hun belastingschuld af te betalen. Taxibedrijven zouden zelfs tot driekwart van de winst aan belastingen moeten besteden, meldt de NOS op basis van informatie van ABN Amro.