Kort economisch nieuws van 20 mei 2021

Kort economisch nieuws van 20 mei 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt donderdag 4688 nieuwe coronabesmettingen, 107 meer dan woensdag. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is voor het eerst sinds 17 maart gedaald tot onder de tweeduizend en komt uit op 1899.
  • In april noteerde het CBS 316 duizend mensen als werkloos, 3,4 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid elke maand met circa 7000.
  • De export van goederen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is in het eerste kwartaal van dit jaar met 24 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft de export door de coronacrisis en de Brexit nog ver achter op het niveau van 2019, schrijft NU.nl.
  • Ruim 113.000 mkb-bedrijven en zelfstandigen hebben bij de RVO een aanvraag ingediend voor de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor het eerste kwartaal van 2021. Volgens de Rijksoverheid is dat meer dan bij voorgaande periodes.
  • Volgens de WHO werken de goedgekeurde vaccins tegen alle varianten van het coronavirus, inclusief de Indiase variant. Verder zegt Hans Kluge, een Belgische arts die namens Europa in het bestuur van de WHO zit, dat het aantal nieuwe coronagevallen in Europa de afgelopen maand met 60 procent is gedaald, zo is bij de NOS te lezen.