Kort economisch nieuws van 21 april 2021

Kort economisch nieuws van 21 april 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt woensdag 8530 nieuwe coronabesmettingen, 1682 meer dan dinsdag. Er liggen woensdag in totaal 2614 mensen met corona in het ziekenhuis, tegenover 2653 op dinsdag.
  • ASML profiteert sterk van de investeringsdrang van chipfabrikanten om iets te doen aan de wereldwijde chiptekorten. De omzet over het eerste kwartaal verdubbelde bijna ten opzichte van 2020 en kwam uit op 4,4 miljard euro. De chipmachinefabrikant denkt over heel 2021 een omzetgroei van 30 procent te kunnen realiseren.
  • Nederlandse huishoudens beschikten in 2019 over een vermogen van in totaal 1669 miljard euro. Dat komt neer op gemiddeld twee ton per huishouden, maar het vermogen is ongelijk verdeeld, zegt het CBS.
  • Vorig jaar investeerden Belgische ondernemingen in de chemie- en farmasector in totaal 2 miljard euro, ondanks de coronacrisis en een dalende omzet. Dat meldt brancheorganisatie Essenscia. Ook kwamen er 1500 banen bij.
  • Leerlingen van middelbare scholen en mbo’s moeten na de meivakantie weer elke dag naar school kunnen, stellen de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van 't Wout (Economische Zaken). Het OMT stelt dat het te vroeg is om de anderhalvemetermaatregelen los te laten. Ook vakbond CNV is niet enthousiast, schrijft de NOS.