Kort economisch nieuws van 9 juli 2021

Kort economisch nieuws van 9 juli 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 6986 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 1539 meer dan donderdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal met 14 toegenomen, terwijl er op de IC 4 patiënten minder zijn (86).
  • Van de 32.000 bedrijven die tussen juni en september vorig jaar TVL-steun (Tegemoetkoming Vaste Lasten) hebben ontvangen om hun vaste lasten te kunnen betalen, moet circa de helft deze geheel of deels terugbetalen. Dat komt doordat veel ondernemers minder omzetverlies hebben gemaakt dan werd verwacht. Dat meldt het CBS. Ongeveer 40 procent mag de TVL-1 tegemoetkoming behouden, 12 procent krijgt zelfs meer.
  • De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in mei 16,5 procent hoger dan in mei vorig jaar. Daarmee kwam de productie van de industrie op het hoogste niveau ooit, zegt het CBS. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de hoogste groei. Bovendien ligt het producentenvertrouwen in juni op het hoogste niveau sinds de start van dit onderzoek in 1985.
  • Het Verenigd Koninkrijk moet de EU 47,5 miljard euro betalen als tegemoetkoming voor de kosten van de brexit, zo heeft de Europese Unie berekend. Dat is fors hoger dan verwacht. De Britten zeggen dat zij de EU veel minder verschuldigd zijn, schrijft de Financial Times.
  • Meer dan de helft van de werkgevers keert inmiddels een thuiswerkvergoeding uit, zo blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie AWVN. Een bedrag van 2 euro netto per dag is de norm. Naast de invoering van de thuiswerkvergoeding worden de regelingen voor reiskostenvergoedingen ook aangepast.